Budafoki Dohnányi Zenekar

Művészetek Palotája

2015-03-29 19:30:00 Budapest 1095 Komor Marcell u. 1.

Műsor

XV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál
Nyitóhangversenye

Mendelssohn: II. szimfónia (Lobgesang)

Közreműködik:
Miksch Adrienn - szoprán
Megyesi-Schwartz Lúcia - mezzoszoprán
Varga Donát - tenor
Budapesti Akakdémiai Kórustársaság
Budapesti Ifjúsági Kórus
Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar

Vezényel: Hollerung Gábor

Az Interkultur Hungaria Közhasznú Nonprofit Kft. 2015. március 29 – április 2. között tizenötödik alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt. 
A rendezvény az 1988-ban éppen Budapesten életre hívott Musica Mundi fesztiválsorozat ősrendezvénye. Szisztémája egy olyan újításra épül, melynek révén Budapesten egyedülálló lehetőség teremtődött a hazai és külföldi kórusok derékhadának szakmai találkozójára, hiszen ezen kórusok számára a nagy múltú, hagyományos nemzetközi versenyek ajtajai mindaddig gyakorlatilag zárva voltak. 
A budapesti verseny mintájára létrejött kórusversenyek és a Kórusolimpia ma a  világ legnagyobb kórusverseny hálózatát alkotják, és maguk is a világ legnagyobb kórusrendezvényei. A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny a nemzetközi kórusvilágban 1988 óta hatalmas tekintélyt vívott ki magának és a magyar énekkarok számára is az egyik legjelentősebb hazai seregszemle. 

A mai estén Mendelssohn műve lényegében korhű hangzással szólal meg, régizenei artikulációval és hangzásideállal. Maga Mendelssohn a Lobgesangot szimfónia-kantátának nevezte, hiszen a kantáta kilenc tételét egy rövid, szimfonikus bevezetés előzi meg. A mű a Gutenberg-Biblia évfordulójára született, a kantáta rész szövegét a szerző zsoltárszövegekből válogatta.