Budafoki Dohnányi Zenekar

Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekara.

A fenntartó Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993 óta hivatásos együttes Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, Érdemes művész irányítása alatt rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben, az elmúlt években az ország egyik vezető együttesévé vált.

A zenekar olyan hazai és külföldi sztárokkal lépett már fel, mint Shlomo Mintz, Elena Bashkirova, Jaakko Ryhänen, Miklósa Erika, Rost Andrea, René Barbera, Pietro Spagnoli, José Carreras, Andrea Bocelli, Rivka Golani, Roberto Paternostro, Jörg Peter Weigle, Michael Stern, Tatjana Vassilieva, Kocsis Zoltán, Jandó Jenő, Ránki Dezső, Bogányi Gergely, Geiger György, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és még sokan mások.

2018 januárjától Guido Mancusi lett a zenekar első vendégkarmestere, rezidens zeneszerzője pedig Gyöngyösi Levente, a XXI. század egyik legkiemelkedőbb fiatal zeneszerzője.

Az együttesnek három saját rendezésű bérletsorozata van a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Zeneakadémián.

A BDZ és a Müpa Budapest hatodik éve rendezi meg közös sorozatát, a Zene+-t, melyben a szimfonikus zenét színpadi társművészetekkel, képzőművészettel társítja.

Így a hagyományosnak mondható oratorikus és szimfonikus repertoár mellett a zenekar kreatív előadóművészeti műhelyében számos produkció született a magyar táncművészet legkiemelkedőbb képviselőivel közösen (Szegedi Kortárs Balett, Bozsik Yvett Társulat, Feledi Project, Forte Danse, Coincidance, Közép-Európa Táncszínház, stb.).

Minden évadban bemutatnak egy-egy szcenikus produkciót (Mascagni: Parasztbecsület, Bizet: Carmen, Verdi: Don Carlos, Orff: Carmina burana, Kodály: Székely fonó, Honegger: Johanna a máglyán, Berlioz: Faust elkárhozása, Offenbach: Orfeusz az Alvilágban, Rossini: A sevillai borbély, Beethoven: Fidelio).

2016-ban elsöprő sikert aratott Bach: János passiójának színpadra alkalmazása a kórus és az énekesek mozgatásával.

2009-ben indították útjára filmzene produkciójukat, mely ma a magyar zenei élet legkeresettebb szimfonikus zenekari programja.

Emellett az együttes rendszeresen jelen van a legrangosabb zenei és művészeti fesztiválokon (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Cafe Budapest Kortársművészeti Fesztivál, Zsidó Kulturális Fesztivál, Miskolci Operafesztivál, Beethoven Fesztivál, BudaFest Fesztivál, Sion-Valais Fesztivál, stb), a Zempléni Fesztivál – Magyarország egyik legnagyobb összművészeti fesztiválja – rezidens zenekara.

A zenekar a nemzetközi hangversenyéletben is aktívan jelen van. Európa valamennyi országában felléptek, a Frankfurti Alte Oper-ben, az amsterdami Concertgebouw-ban, a bécsi Konzerthausban, a brehmai Glocke-ban, Kórusolimpiák gálakoncertjein 2000, 2004 és 2008 júliusában, valamint az ORF nagy-szabású TV-Show-jában, az Arturo Benedetti Michelangeli Fesztiválon, valamint a Német Egyesítés Napja alkalmából rendezett ünnepi hangversenyen Bonnban. 2008-ban Honegger: Johanna a máglyán című produkciójukat mutatták be a zágrábi Lisinski Hall-ban, 2010-ben Berlioz Faust elkárhozását adták elő Ljubljanában és Zágrábban 2015-ben a new yorki Carnegie Hallban mutatkoztak be.

Sokoldalúságukat igazolja széles repertoárjuk is, mely a klasszikustól a kortárs és jazz zenén keresztül a popig és a filmzenéig terjed. A BDZ saját Big Band formációjának fellépéseit mindig zajos siker övezi.

2011-ben a Sting Symphonicity turné két állomásán működtek közre Budapesten és Grazban. 2017-ben José Carrerast és Andrea Bocellit kísérték turnéjuk magyarországi állomásán. 2018-ban Quincy Jones budapesti koncertjén működtek közre, 2019 júniusában pedig a Take 6 partnere volt az együttes.