GYÖNGYÖSI LEVENTE

Tanulmányok

1975-ben született Kolozsvárott.

1989 novemberében családjával Magyarországra települt, ahol felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába, zeneszerzés, ill. zongora szakra. Zeneszerzésből Fekete Győr István, zongorából Schweitzer Katalin növendéke volt.

1999-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékén, Orbán György növendékeként.

Szakmai pályafutás

2000-ben, első nagy sikereként a Magyar Állami Operaház millenniumi operapályázatán A gólyakalifa című, Babits Mihály nyomán Balla Zsófia szövegére készült kétfelvonásos operájával II. díjat nyert.

  1. május 28-án a Magyar Állami Operaház Harangi Mária rendezésében és Vashegyi György vezényletével bemutatta A gólyakalifát, amelyből 6 nagysikerű, teltházas előadásra került sor.

2002 és 2010 között tanársegédként partitúraolvasást, hangszerelést, valamint zeneszerzést tanított a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

1999 óta tagja a Vashegyi György vezette, korabeli hangszereken barokk és klasszikus zenét játszó Orfeo Zenekarnak.

2010 óta dolgozik zsűritagként magyar és nemzetközi kórusversenyeken.

2018 óta a Budafoki Dohnányi Zenekar rezidens zeneszerzője.

Szakmai tevékenység Magyarországon

Rendszeresen komponál új műveket élvonalbeli magyarországi zenekarok és kórusok részére, mint például a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a Concerto Budapest, a Nyíregyházi Cantemus Kóruscsalád, a Magyar Rádió Énekkara.

I. szimfóniáját a Budafoki Dohnányi Zenekar mutatta be, III. szimfóniáját a Budapesti Fesztiválzenekar.

Missa Vanitas vanitatum c. oratóriuma a Debreceni Bartók Béla Kórusverseny felkérésére született, Lukács-passiója pedig az Erdődy Kamarazenekar felkérésére.

2017-ben a Miskolci Operafesztiválon a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertszerű előadásban bemutatta A Mester és Margarita című, M. A. Bulgakov regénye nyomán Várady Szabolcs szövegére íródott opera-musicaljét, melynek színpadi ősbemutatója 2020 februárjában volt az újonnan épült Eiffel Műhelyházban, az Operaház produkciójaként, Hollerung Gábor vezényletével.

Szakmai tevékenység külföldön

Jelentős számú kórusművének nagy része külföldi kórusok felkérésére született, mint a dél-afrikai Stellenbosch University Choir, az USA-beli Iowa State Singers, vagy a japán Seisen Girl’s Choir.

2018-ban a Művészetek Palotájában a The King’s Singers világhírű angol énekegyüttes mutatta be a részükre komponált Veni Iesu, veni amor c. művét.

Kitüntetések

2005: Erkel Ferenc-díj

2008: Talentum Művészeti Díj

2008: Artisjus-díj

2009: Bartók-Pásztory-díj

2012, 2014: Istvánffy Benedek-díj

Diszkográfia

2007 – Hungaroton: Gyöngyösi Levente szerzői lemeze, rajta: Missa Lux et Origo, Cantici Fratris Sole

2012 – Nyíregyházi Cantemus Kórus: Ubi caritas – Gyöngyösi Levente kórusművei

2016 – Budafoki Dohnányi Zenekar: Istenkép – Gyöngyösi Levente szerzői lemeze, rajta: Istenkép, I. szimfónia

2017 – Budafoki Dohnányi Zenekar: A Mester és Margarita, koncertfelvétel