Leírás

Borodin Igor herceg című operájának nyitányával indul a Budafoki hangversenyesték 2023-24-es évadjának utolsó koncertje. Borodin orosz zeneszerző volt, ám mellette komoly tudományos pályát is befutott kémikusként. Zenéjébe behozta a közép-ázsiai népek zenei gazdagságát, amivel olykor merész zenei nyelvezetet keresett a klasszikus hagyományok tisztelete és szeretete mellett. Az Igor herceg egy négyfelvonásos opera, szövegkönyve a 12. századi Ének Igor hadáról című orosz eposz alapján született, melyben II. Igor fejedelem hadjáratait beszélik el a betörő polovecek ellen. Az operát Borodin majdnem húsz évig írta, váratlan halála akadályozta meg az opera befejezésében. Barátai, Rimszkij-Korszakov és Glazunov szerkesztette meg és egészített ki az operát, melyet végül 1890-ben mutattak be Szentpéterváron. A mai estén az opera nyitányát adja elő a Budafoki Dohnányi Zenekar.

Gyöngyösi Levente Pikolóversenye 2022 tavaszán keletkezett Peter Verhoyen belga piccoloművész, az Antwerpeni Szimfonikus Zenekar szóló-piccolósának felkérésére. A művet 3 másik pikolóversennyel együtt a művész lemezre vette és megjelentette.

A versenymű 4 tételből áll: egy rövid, improvizatív nyitótétel (Rubato) után, mely magyar népi hatásokat (tilinkó) mutat, következik a 2. tétel (Allegro moderato), a mű súlypontja, egy nagyszabású szonátaforma. Ennek zenei gyökerei a magyar népzene mellett Bartók Béláig és a jazzig vezetnek. A rövid 3. tételben (Andantino) a hárfa, szólóhegedű és fuvola által teremtett romantikus, álomszerű hangulatot időről időre megszakítja a pikoló egyre kétségbeesettebbé váló, beszédszerű gesztikulálása. Végül a kirobbanó energiájú, igen virtuóz zárótétellel (Presto) ér véget a kb. húsz perces mű.

Az est második részében Smetana sokak által ismert és nagyon kedvelt Moldvája hangzik el. A Moldva egy hat részből álló mű, a Hazám ciklus egyik darabja, melynek mindegyik része egy programatikus címmel ellátott szimfonikus költemény. Smetana 1872-1879 között komponálta a művet, melyben a cseh nemzet múltjának és a cseh tájak szépségének szeretete ihlette, és Prága városának ajánlotta. A Moldva a leggyakrabban hallható részlete a teljes kompozíciónak, mely a Moldva folyó útját festi le a forrástól a cseh fővárosig, miközben különböző, a folyó partján zajló eseményeknek lehetünk részesei: egy erdei vadászatnak, egy vidéki lakodalomnak, és a tündérek táncának a holdfényben.

A koncertet záró mű a zenekar névadójának, Dohnányi Ernőnek egy pantomimjátékhoz írott műve. A Pierette fátylai Arthur Schnitzler azonos című műve alapján készült, mely egy szerelmi háromszög drámai kimenetelű történetét meséli el a nászéjszakáról a szeretőhöz szökött menyasszonnyal, méregpohár felhajtásával, halott szerető kísértetével, és végül a történtek és veszteségek miatt megőrülő menyasszonnyal. A mű bemutatója 1910-ben volt Drezdában, majd ugyanebben az évben Budapesten az Operában. A mai estén a Pierette fátylai szvit változatával búcsúzik az évad végén a Budafoki Dohnányi Zenekar, melynek élén Török Levente vezényel.

Előadók

Kanyó Dávid – pikoló

vezényel: Török Levente

műsor

Borodin: Igor herceg – nyitány
Gyöngyösi: Pikolóverseny
Smetana: Moldva
Dohnányi: Pierrette fátylai – szvit

2024-04-26 - 19:00
Klauzál Ház - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 122
Budafoki hangversenyesték 2023-24/7
Hozzáadás a naptárhoz