Hegedül, énekel, dalt szerez

Fellegi Anna, a Budafoki Dohnányi Zenekar hegedűművésze különleges szerepet tölt be a zenekar életében, hiszen nemcsak hegedűsként lép fel koncertjeinken, hanem több mint tíz éve éneklésével is elkápráztatja közönségünket. A vele való beszélgetésből az is kiderül, hogy sokszínűségének palettáját a dalszerzés is gazdagítja.

Szöveg: Ortutay Romola

Hegedűsként végeztél a Zeneakadémián, 2012 óta vagy a BDZ hegedűművésze, de közönségünk elsősorban énekesként gondol rád neved hallatán. Hol és mikor kezdődött énekesi pályafutásod?

Az éneklés gyerekkorom óta a szívem csücske volt, sokszor álmodoztam róla, hogy nagy színpadon énekelek, sok ember előtt. Zenész családból származom, édesanyám volt a hegedűtanárom, a testvéreim is tanultak hangszeren. Mindennapjainkat áthatotta a zene. A kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános iskolába jártam, kórusban énekeltem, ahol sokszor szólista szerepet is kaptam. Az együtt éneklés nagy öröm és fontos élmény volt számomra. A hangomra már akkor felfigyeltek, népdaléneklési versenyekre mindig engem küldtek, bár sohasem tanultam népdaléneklést. Később testvéreim révén a klasszikus művek mellett más műfajokkal is megismerkedtem, úgy sejtem, innen ered, hogy könnyedén mozgok a különféle stílusokban is.

Mi volt az első emlékezetesebb énekesi fellépésed?

Három meghatározó emlékem van. Az első, mikor 11 évesen beválogattak szóló szerepre Kodály: Székelyfonó daljátékába, melyet Éry-Kovács András rendezett. Kecskeméten kívül a Thália Színházban illetve a Felvidéken is bemutattuk a darabot. A második emlékem, amikor be kellett ugranom hegedülni egy világzenei együttesbe a nővérem révén, majd az utolsó pillanatban kiderült, hogy énekelnem is kell a koncerten. Ez volt az első olyan élményem, hogy el kellett hagynom a kottát. Ha akkor nem dobnak be a mély vízbe, talán máig sem hiszem el, hogy képes vagyok improvizálni. A harmadik meghatározó élményem pedig 2018-ban volt, amikor Bobby McFerrin improvizációs estjén énekelhettem a Müpában a 12 fős vokálkórus tagjaként.

Hol tanultál énekelni?

Felnőttként kezdtem el a hangképzéssel tudatosan foglalkozni. Hálás vagyok, hogy egy nagyszerű tanárhoz és énekeshez, Péter Anikóhoz kerültem. Nagyon élveztem a közös munkát, mert az éneklés erős testtudatot és befelé figyelést igényel, így lelkileg is nagyon feltöltöttek ezek az órák. Szeretek fejlődni, a határaimat tágítani. Énektechnikát, hangképzést tanultam nála, a többi természetes módon jött belőlem, mint például a hajlítgatás és a stílusérzék.

Hogy kezdtél a BDZ koncertjein énekelni?

12 évvel ezelőtt kerültem a BDZ-hez, és nagyjából fél évre rá Hollerung Gábor az újévi koncerthez keresett színes produkciókat. Miután jeleztem neki, hogy szívesen énekelnék, meghallgatott, és Whitney Houston – I Have Nothing című dalára esett a választása. Ezzel debütáltam a Müpában. Hatalmas élmény volt számomra, és ezzel gyermekkori álmom is teljesült. Ez volt az első fellépésem énekesként a zenekarral, aztán ezt követte több hasonló koncert: az Igazából karácsony szimfonikus koncertshow-k az Arénában, illetve az MVM Dome-ban, a Gamer Symphony szintén az MVM Dome-ban, filmzene koncertek a Müpában vagy a Zempléni fesztiválon a Tokaji Fesztiválkatlanban. Ezek a koncertek sokat jelentenek nekem, mert így különféle stílusokban kell otthonosan mozognom, én pedig szeretem a kihívásokat, szeretem minél több területen kiaknázni a képeségeimet.

Milyen énekléssel kapcsolatos terveid vannak a jövőre nézve?

A beérkező felkéréseken kívül igyekszem saját projektjeimet megvalósítani. Bár elsősorban előadónak tartom magam, de szeretek új dolgokat alkotni, ezért a dalszerzés is foglalkoztat. Régi nagy álmom és tervem, hogy legyenek saját dalaim, magyar nyelven, amivel a mondanivalómat el tudom juttatni az emberekhez.  Az első próbálkozások a karantén időszaka alatt születtek. Akkor jelent meg az Égfestő című dalom. Ez részemről nagy lépés volt; le tudtam tenni valamit az asztalra, és a visszajelzések is pozitívak voltak. Az elmúlt évben több dalon is dolgoztam, és nagy boldogság, hogy találtam olyan alkotótársakat, akik segítenek az ötleteim megvalósításában. A férjem, Fábián Attila, mint társszerző, Markos Gergő dalszövegíró, Harmath Szabolcs hangmérnök-zenei producer. Terveim szerint idén 4 új dalom jelenik meg, illetve szeretnék egy saját koncertet csinálni ősszel, amelyben sokféle oldalamat megmutathatom. Ezen a koncerten a saját dalok mellett számomra kedves, a zenei világomba leginkább illeszkedő dalokat, feldolgozásokat fogok énekelni.

Ha valaki szeretne téged hallani, hol találhat meg?

Az Octovoice énekegyüttes tagjaként magam is éneklem Bob Chilcott Jazz miséjét kétszer is; május 4-én Soroksáron, egy szentmise keretében, május 31-én pedig Kecskeméten, egy koncertszerű előadáson. De fellépünk majd Őrbottyánban és a Müpában is. Egy pályázaton elnyert lehetőségnek köszönhetően sok helyre fogunk menni gyerekeknek énekelni, és visszük hozzájuk a zene és az éneklés szeretetét. Ezen kívül Lamm Dávid gitámművész lemezbemutató koncertjén fogok vokalistaként közreműködni a Müpában. A zenekarral pedig június 9-én a Gamer Symphony koncerten az MVM Dome-ban szólistaként lépek fel.

Ha kíváncsi Anna munkásságára, kövesse Facebook oldalát!