Budafoki Dohnányi Zenekar

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2008-11-09 19:30:00

Műsor

 

Händel: Dixit Dominus

Csereklyei Andrea – szoprán

Megyesi Schwartz Lúcia – mezzo

Bárány Péter - kontratenor

Budapesti Akadémiai Kórustársaság

 

Walton: Belsazár lakomája

Kálmán Péter – bariton

Budapesti Akadémiai Kórustársaság, Honvéd Férfikar, MR Énekkar,

Budafoki Dohnányi Zenekar, MR Szimfonikusok rézfúvósai

Vezényel: Hollerung Gábor

 

 

Händel elsõ római tartózkodása idején, 1707-ben komponálta három legnagyobb szabású latin nyelvû egyházi mûvét, köztük a Dixit Dominus kezdetû zsoltárt. A virtuóz és népszerû alkotást, amelynek szövegét a 110. zsoltár adta, a sorozat nyitókoncertjének elsõ részében a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a Budafoki Dohnányi Zenekar mutatja be.

A második részben a három kórus és a két zenekar közremûködésével Sir William Walton (1902–1983) angol zeneszerzõ Belsazár lakomája címû oratóriuma hangzik el.

Dániel könyvének tanúsága szerint Belsazár király uralkodásának végét éhínség és hanyatlás jellemezte Babilonban. Belsazár egy utolsó nagy lakomát tartott, amikor egy kezet pillantott meg, amely a Mene, Mene, Tekel, Ufarszin (Peresz) szavakat írta a falra. „Ez pedig e szavaknak az értelme: Mene, azaz számba vette Isten a te országlásodat és véget vet annak. Tekel, azaz megmérettél a mérlegen és híjjával találtattál. Peresz, azaz elosztatott a te országod és adatott a médeknek és persáknak” (Dán 5, 26–28). A dupla kórusos, egy nagyzenekarra és két külsõ zenekarra írt, bombasztikus hatású, monumentális kórustablókat alkalmazó mû Magyarországon ritkán hallható, elõadása ezért valódi csemegének ígérkezik.