Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2016-07-09 19:00:00 Budapest, 1095 Komor Marcell u. 1.

Műsor

II. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÓRUSÜNNEP
Nyitóhangverseny

Alti e Bassi (Olaszország)
Gema Swara Pesona (Indonézia), karigazgató: Arhta Christine
Stockholm Singers (Svédország), karigazgató: Bo Aurehl
Jazzchor Freiburg (Németország), karigazgató: Bertrand Gröger
Georgia Southern Chorale (USA), karigazgató: Shannon Jeffreys
Közreműködik: Budapesti Akadémiai Kórustársaság, Budafoki Dohnányi Zenekar

Bacalov: Tangómise 

Közreműködik:
Megyesi Schwartz Lúcia - mezzo
Balczó Péter - bariton
Agnecz Katalin - harmonika

Vezényel: Hollerung Gábor

 A tavalyi Kórusünnep bizonyította: a kóruszene igenis érdekes, és rengeteg arca van. Ezekből kíván ízelítőt nyújtani ez a koncert, amelyen a kóruszenei világ színe-java bemutatkozik, s amely mindenki számára tartogat valami figyelemre méltót: spirituálét, elementáris erejű afrikai és vérpezsdítő balkáni zenét, valamint szelíd szépségű skandináv folklórt. A hangverseny első felében nemzetközi rangú énekkarok mutatkoznak be, amelyeknek a Grand Prix versenyen is szurkolhat a közönség. A Kórusünnep keretében július 11–12-én zajló Grand Prix verseny, valamint a workshopok díjtalanul látogathatók.
Az Alti e Bassi különleges olasz énekegyüttes. Tagjai hangszerkíséret nélkül énekelnek, de hangjukkal és a mikrofonokkal minden hangszert képesek utánozni, legyen az dob, basszusgitár, vagy akár kürt. A Gema Swara Pesona hamisítatlan délkelet-ázsiai hangulatot varázsol a hangversenyterembe. A Stockholm Singers egyik fő célkitűzése, hogy ápolják és bemutassák a kóruszenei repertoárt a reneszánsztól egészen a napjaink zenéjéig. A Southern Chorale a Georgia Southern University kórusa, tagjai az egyetem legtehetségesebb zenész hallgatói. A kórus repertoárja a teljes zeneirodalmat felöleli, de otthonosan mozognak a spirituálék, a gospel és a barbershop világában is. A Jazzchor Freiburg számos versenygyőzelmének köszönheti nemzetközi rangját: a Német Nemzeti Kórusverseny és a 2002-es Kórusolimpia győzteseként bejárták a világot. Kitűnő énektechnikája és feldolgozásainak ötletessége immár a jazz-kórusmuzsika egyik koronázott királyává teszi az énekegyüttest.
A hangverseny második részében Luis Bacalov Tangómiséje hangik el. A mű a dél-amerikai tangó ritmusába és dallamaiba öltözteti a mise szövegét.

Rendező: Müpa, Interkultur Hungária Közhasznú Nonprofit Kft.
Jegyár: 1000 Ft