Leírás

Carmen-homokanimáció Cakó Ferenc alkotásában, Haydn pasticcio Hollerung Gábor összeállításában és Mozart hegedűverseny a világhírű Julian Rachlin tolmácsolásában a Budafoki Dohnányi Zenekar különleges, egyedi koncertjén április 22-én a Müpában.

 

Különleges koncert várja a ezúttal is a BDZ közönségét. Az est világhírű vendégművészen Julian Rachlin Mozart G-dúr hegedűversenyét adja elő. A műsor további részében mindkét szám közismert zene, mégis meglepetésekkel szolgál.

Haydn életművében a ciklikusság, a tételek egymásutánja még nem feltétlenül jelenti azok szerves összetartozását, amint azt Beethoven óta a romantikában megszoktuk. Ezért egy olyan képzeletbeli Haydn szimfóniát hallunk, amelynek mindegyik tétele különböző szimfóniából van, mégis úgy hat, mintha ezt Haydn is épp így szerette volna megírni.

Bizet Carmenje, az operairodalom egyik legnépszerűbb alkotása, és a belőle készült zenekari szvitek is a közönség kedvencei közé tartoznak.

Scsedrin Carmen feldolgozása a legizgalmasabb ezek közül. Balettzenét írt a Carmenből felesége, a híres Maja Pliceszkaja számára. Különleges az előadó apparátus: a vonósok mellett jelentős szerephez jut a szokatlanul nagylétszámú ütőkar. Különleges a feldolgozásmód azért is, mert Scsedrin szabadon bánik a Carmen zenei anyagával, mind hangszerelés technikájában, mind dramaturgiájában és számít a hallgató fülében ott csengő, jól ismert dallamok emlékezetére, arra, hogy több olyan dallamot ismerünk fel a műben, amely valójában meg sem szólal, mégis hallani véljük.

Az előadáson ezúttal nem tánckar működik közre, hanem Cakó Ferenc, aki bámulatos homokanimációs technikájával egy általa elképzelt történetet mesél el majd.

 

Előadók

Julian Rachlin – hegedű
Cakó Ferenc – homokanimáció

Budafoki Dohnányi Zenekar
vezényel: Hollerung Gábor

műsor

Haydn: Sinfonia Pasticcio
Mozart: G-dúr hegedűverseny KV 216
Scsedrin – Bizet: Carmen-szvit

videó
2023-04-22 - 19:30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095
ZENEPLUSZ BÉRLET 22-23/4 – JÁTÉKOK ÉS SZENVEDÉLYEK
Hozzáadás a naptárhoz