Leírás

A Budafoki Dohnányi Zenekar egy, a zenekar védjegyének számító, különleges hangversennyel zárja 2021-es Zempléni Fesztivál–koncertsorozatát. Megérthető zene formában, azaz karmesteri magyarázatokkal kiegészítve filmzene koncertet ad, így ötvözve Hollerung Gábor sajátos stílusú, szuggesztív, magával ragadó magyarázatait a filmzene varázsával. Ezen az egyedi hangulatú koncerten a zenekar a nem régiben megjelent Sound of Movies című lemezének zenei anyagából válogat.

Ez alkalommal a modern filmzene legnagyobb alakjai – Erich Wolfgang Korngold, May Steiner és Bernard Hermann – kerülnek bemutatásra. A háború előtti idők filmtörténetet meghatározó filmjeit és filmzenéit képviseli Hermann Citizen Kane-je és Steiner Casablancája, valamint a század első felének talán legnagyobb alakja, Korngold zseniális King’s Row-ja, amely a legenda szerint George Lucas kérésére a Star Wars zenéjének is mintául szolgált.

A háború utáni hőskorszakot Nino Rota jellegzetesen mediterrán, hol groteszk és triviális, hol könnyfacsaróan lírai zenéje képviseli a Keresztapa filmzenéivel.

John Williams-et napestig lehetne méltatni. A hangversenyen szándékosan nem a leggyakrabban játszott alkotások egyike csendül fel. A szerző mesterségbeli tudását, karakterizáló képességét és következetesen tematikus gondolkodását, valamint bravúros polifóniáját mutatjuk be.

A hangverseny zárózenéje, az Eastwicki boszorkányok egyetemes zenetörténeti érték, Berlioztól Richard Strauss-ig bizonyosan minden jelentős romantikus zeneszerző habozás nélkül vállalta volna ezt az alkotást.

A BELÉPÉS INGYENES!

Előadók

Budafoki Dohnányi Zenekar

Előad és vezényel: Hollerung Gábor

plakát

2021-08-22 - 15:00
SRK Wáberer Sportcentrum - SÁROSPATAK, 3950, RÁKÓCZI ÚT
ZEMPLÉNI FESZTIVÁL 2021: MEGÉRTHETŐ ZENE -SOUND OF MOVIES
Hozzáadás a naptárhoz