Leírás

A mai estén olyan darabokat szólaltat meg a BDZ, amelyek a maguk korában nem tudták kivívni a közönség elismerését, s több évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy ezek a művek méltó helyükre kerüljenek a zeneirodalomban.

Először Edward Elgar egyetlen csellóversenye csendül fel a mai estén. Elgar brit zeneszerző jelentősebbnek tartott darabjai közül ez az egyik utolsó, melynek alapdallamát egy mandulaműtét után jegyezte le állítólag a szerző, több napi szenvedés és fájdalomtűrés után. Később ebből a dallamból bontakozott ki a csellóverseny, melynek 1919-es ősbemutatója kudarcba fulladt a kevés próbának, és a karmester ellenszenvének köszönhetően. Jó néhány évtizeddel később, a legendás csellista, Jacqueline du Pré játszotta a darabot koncerten, mellyel sikerült a zenemű elismerését kivívnia. Mai koncertünkön a fiatal cselló­feno­mén, Danielle Akta tolmácsolja nekünk a darabot.

Koncertünkön ezután Rachmaninov I. szimfóniája szólal meg. Az orosz szerző bár kivételes adottságokkal rendelkezett zongorajátéka terén, fiatal korától kezdve foglalkoztatta a komponálás. Zenetanára kifejezetten ellenezte zeneszerzői ambícióit, ezért Rachmanyinov végül elhagyta tanárát, aki így már nem akadályozhatta fej­lődését. Első operájával, melyet 1892-ben komponált, nagy szakmai elismerést vívott ki magának, így felbátorodva folytatta a komponálást. Pár évvel ezután írta meg I. szimfóniáját, melyet akkori szerelme iránti lelkesedése inspirált. Ám a mű bemutatója hatalmas bukás volt – állítólag a rosszul felkészült zenekar miatt –, amit Rachmaninov éveken át nem tudott kiheverni. Az idő azonban igazolta tehetségét, ma az egyik legjobb műveként tartják számon.

A Budafoki Dohnányi zenekart a mai estén Yeruham Scharovsky, izraeli karmester vezényli.

Előadók

Danielle Akta – cselló 

Vezényel: Yeruham Scharovsky

műsor

Elgar: Csellóverseny

Rachmanyinov: I. szimfónia

plakát

2021-11-12 - 19:00
Klauzál Ház - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
BUDAFOKI HANGVERSENYESTÉK 3.
Hozzáadás a naptárhoz