Budafoki hangversenyesték 3

Stravinsky: Dumbarton Oaks

Mancusi: Jesu Redemptor Omnium

Haydn: Trombitaverseny

Schubert: III. szimfónia

Közreműködik:

Judith Halász – ének

Monoki Attila – trombita

Vezényel: Guido Mancusi

A mai estén elsőként Stravinsky Dumbarton Oaks névvel illetett kamara concertóját hallhatjuk, melyet Robert Wood Bliss és Mildred Barnes Bliss 30. házassági évfordulójára ajánlott. A zenemű a melléknevét a házaspár washingtoni birtokáról kapta. A versenymű Stravinsky neoklasszikus periódusának egy kitűnő darabja, melyet Bach Brandenburgi concertoi inspiráltak.

Ezt követően Guido Mancusi zeneművét hallhatják, mely 1995-ben született egy egyházzenei versenyre. De kedves vendégeink! Nem kell megijedniük: a zenemű nem nyert, mert a zsűri túlságosan tonálisnak (!) – azaz hallgathatónak – találta a művet. A zenemű kamarazenakarra és szoprán szólistára íródott, és egy XIII. századi himnusz feldolgozása.

A XIX. század elején jelent meg a zenetörténetben az ún. billentyűs trombita, melyről így ír a svéd zenetudós, Reine Dahlquist: “A billentyűk mind a hangszernek ugyanazon az oldalán helyezkednek el, hogy mindegyiket a jobb kéz kezelhesse; a bal kéz csak tartja a hangszert… A billentyűk hanglyukakat fednek le, és segítségükkel változtatható a hangmagasság: a tölcsérhez legközelebb eső billentyű egy félhanggal, a következő egy egészhanggal stb. módosítja.” Ez a hangszer már képessé tette a trombitásokat a kromatikus félhangok megszólaltatására is. Haydn ebben a kései versenyművében a trombita kromatikus hangjaival kialakított érzékeny dallamok és a hagyományos, fanfárszerű motívumok váltakoznak egymással, de egyúttal lehetőséget nyújt a szólista virtuozitásának megcsillogtatására is.

Schubert mindössze 18 évesen, 1815-ben írta III. szimfóniáját, bemutatóját azonban nem érhette meg. Kortársai, költőkből, festőkből, filozófusokból álló társasága számára vonzóbbak voltak a zenélés intimebb formái, és Schubert dalai. A III. szimfónia csak 53 évvel a szerző halálát követően csendült fel teljes egészében. A mű a bécsi klasszika öröksége, de a fiatal Schubert már megvillantja benne oroszlánkörmeit. A zene elragadó, boldog, sziporkázó, életörömét szinte olaszosnak, Rossinihez közelinek érezzük.

Zenekarunk ezzel a különleges koncerttel kíván minden kedves budafoki koncertlátogatójának boldog, békés, zenében gazdag karácsonyt!

Print Friendly, PDF & Email

Dátum

2018. december 14.

Időpont

19:00

Helyszín

Klauzál Ház
1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.
QR Code