ZEMA

A művészet körülvesz

Közönségünk már találkozhatott a ZEMA ékszermanufaktúra nevével. Hiszen eddig két alkalommal támogatta a cég egyedi porcelánékszer-szett tombolanyereménnyel Aranybálunkat. Mivel úgy tervezzük, hogy továbbra is együttműködünk, a családi vállalkozás egyik alapítóját, a ZEMA-designok megálmodóját, Papp Erzsébetet kérdeztük a cég történetéről, működéséről, kulisszatitkairól. 

Szöveg: Czingráber Eszter

A ZEMA budapesti bemutatótermében, fényes, ragyogó ékszer-pultok tövében beszélgetünk. Nehezemre esik levenni a szemem a mindenféle színben és formában pompázó, egyedi porcelán ékszerekről, de szerencsére maga a beszélgetőtársam is visel egy harmonikus, elegáns szettet, így a beszélgetés alatt sem kell lemondanom a ZEMA-ékszer-életérzésről.

Elmondaná, milyen kollekciót visel épp?

Ha közelebbről megnézni mondjuk ezt a szív alakú medált, láthatja rajta a galambot, amely olajágat tart. Ez a motívum köszön vissza a karkötőn, a fülbevalón és a gyűrűn is. „A béke sziluettje”, így neveztük el ezt az ékszercsaládot. Ez az egyik legfrissebb alkotásunk.

Van bármi köze a jelenlegi háborús helyzethez?

Természetesen ez is benne van. De ettől függetlenül is úgy gondoljuk, azt hirdetjük, hogy ha valaki ZEMA ékszert visel és belenéz a tükörbe, akkor azt fogja érezni, hogy békesség van körülötte.

Hogyan készül el egy ilyen kollekció?

A témát, a formát én álmodom meg. Ez egy hosszabb folyamat, lassan kristályosodik ki, hogy pontosan mit is képzelek el. Ha a témát kitaláltam, akkor annak utánaolvasok, belemélyedek, végül letisztultan a kollégák elé tárom egy skicc formájában. A következő lépés a szobrásznál vagy formakészítőnél történik, ha épp nincs még pont olyan és akkora öntött formánk. Ő műszaki rajzot készít, majd megformázza, amit elképzelek – például a mostani nyakláncom medáljának szív alakját (pont ekkora és ilyen alakú szívünk nem volt még) -, majd a forma átkerül a negatívforma készítőhöz. Onnan az üzembe visszük a negatívot, és beleöntjük a porcelánmasszát. Ha új formáról van szó, akkor akár több hónap is eltelhet, amíg kialakul a pontos megvalósítás. A formára festés innentől kezdve már egy rövidebb folyamat, bár ott is sok körben próbálgatjuk, mi legyen a végső megoldás.

Kikkel dolgoznak, milyen szakemberekkel?

Nehéz jó szakembert, egyáltalán szakembert találni, hisz ma már nincs Magyarországon porcelánképzés. Régi, nagymúltú és nagy hagyományú porcelánmanufaktúrák művészeivel dolgozunk, mert a nagy márkák többnyire már nem alkalmaznak kézi festést, így felszabadultak a művészek kapacitásai.

Mekkora céget kell elképzelnünk, hányan vannak benne?

Tizennégy fős a cég, menedzsmenttel és állandó művészekkel együtt. Ezen kívül dolgozunk időnként külsős művészekkel is.

Rengeteg féle témát, megvalósítást látok itt a bemutatóteremben. Említene néhány olyan kollekciót, ami valamiért különösen fontos önnek, önöknek?

Minden évben új kollekcióval rukkolunk elő. Ezt egy nagy, zártkörű divatbemutatón tárjuk a nagyközönség elé. Ezeken a bemutatókon akár négyszáz vendég is meg szokott jelenni. Ha itt, ősszel bemutatunk valamit, azt utána elkezdjük gyártani. De visszatérve a kérdésére, szívesen említeném a szecessziós témánkat, amelynek óriás sikere volt Lettországban. Két és fél évig vándorolt szecessziós ékszerkiállításunk az országban, különböző kastélyokban lehetett megnézni, még a covid időszak alatt is. Tavalyi kollekciónk a reneszánsz témáját járta körül. De itt kell megemlítenem a legutóbbi, Dubajban rendezett világkiállításra készített kollekciót is. A kiállító stáb kész egyenruhájához kellet ékszert tervezni a „víz-gyökér” témakörében. Ez nekünk olyan jól sikerült – a prezentációra nem csak skicceket vittünk, hanem prototípusokat is – , hogy minket kértek fel a teljes ékszerkollekció legyártására. Ott a helyszínen pedig óriási sikerünk volt! A félévig tartó kiállítás első pár hónapja alatt valamennyi, eladásra szánt ékszerünk elkelt, így újabb körben gyártottunk és szállítottunk Dubajba.

De az Édenkert kollekciónk legfrissebb darabjait is szeretném megemlíteni {Képünkön – Szerk.}. A Kárpátmedence szabadon fejlődő és található virágait eleveníti meg ez a megvalósítás.

A ZEMA külföldön is terjeszkedik?

A covid előtt jobban figyeltünk a külföldi vonalra, most sem hanyagoljuk el, de most elsősorban itthon építjük a márkát.

Mit ért márkaépítés alatt?

Fontos számunkra, hogy ismerjék a nevünket, hogy tudjanak rólunk, összekössék a márkát a minőséggel, a művészettel. Ezért is remek alkalom számunka a Budafoki Dohnányi Zenekar Aranybálja, ahol a szépségre, eleganciára különösen fogékony emberekhez juthatunk el.

Tudja már esetleg, milyen kollekciót ajánl fel 2023-as Aranybálunk tombola nyereményeként?

Oh, azt ilyenkor {2022 nyarán beszélgetünk – Szerk.} még nem tudom pontosan. Az biztos, hogy a béke sziluettje gondolatkörből fogok kiindulni őszi bemutatónkra, s az ottani kiemelt ékszerekből ajánlok majd fel egy szettet az Aranybálra is, de hogy ez pontosan milyen irányt vesz majd, azt még nem tudom.

Hogyan került kapcsolatba zenekarunkkal?

A Zempléni fesztivál kapcsán. Hiszen Budapesten csak a bemutató termünk van, heti kétszer járunk ide, az üzemünk Pálházán, lakhelyünk pedig Újfehértón található. Azaz közel vagyunk a Zempléni fesztivál helyszínéhez. És mivel mindig is fontos volt számunkra a zene – mindhárom gyermekem tanult zenélni, jómagam, majd gyerekeim is zenei általános iskolába jártunk, s ma is mindannyian szívesen járunk koncertekre – örömmel ajánlottuk fel támogatásunkat a fesztiválnak a művészek ZEMA ékszerrel való megajándékozása formájában. De a fesztivál közönségére is gondolunk. A fesztivál ideje alatt mindig tartunk egy nyílt napot, amikor megnyitjuk a pálházi üzemet, és akit érdekel, be tud jönni, meg tudja nézni, hogyan dolgozunk.

Esetleg ékszereikben is visszaköszön a zene?

Igen, van egy olyan kollekciónk, amely világhírű magyar zeneszerzők arcait és kottáit dolgozza fel.

Ön mindig is ékszerkészítéssel foglalkozott?

Textilipari szakközépiskolában végeztem. Utána végeztem el egy stylist képzést, később pedig az ékszerbecsüs képzést. Tehát összeállt egy olyan tudás a fejemben, amellyel már egyenes út vezetett az ékszerekhez. Eleinte nem porcelánnal foglalkoztunk, erre kb. 10 éve találtunk rá.

A többes szám a férjét jelenti?

A férjemet, üzlettársamat, a cég vezetőjét, igen, és három gyerekemet is. Férjemmel mindvégig közösen vittünk a vállalkozást. Ő a technikai ember, én vagyok a kreatív. Három gyermekünk már felnőtt, sőt, már nagyszülővé is tettek minket, és ők is aktívan részt vesznek a cég életében. A cég neve is azt tükrözi, hogy ez egy családi vállalkozás, hisz a gyerekek nevének kezdőbetűiből indultunk ki. Z (Zsófi), E (Eszter), M (Máté), A (apa-anya).

Érzem, hallom, mennyire büszke gyermekeire is. Van más büszkeség is, amit megemlítene?

Szó volt már a dubaji világkiállításról, ami számomra egészen meghatározó élmény volt. De mindenképpen meg kell említenünk, hogy 2021-ben a Hungaricum Bizottság véleménye alapján Kiemelkedő Nemzeti Érték minősítést nyertünk el. De büszkék vagyunk magára a hitvallásunkra is: a ZEMA művészet, amely körülveszi az embert, s amellyel béke, harmónia alakul viselője köré.