Újra itt a Gamer Symphony!

A videójáték nem pusztán játék, hanem életérzés. A videójátékok zenéi pedig egy egészen különleges zenei világot teremtenek. Heroes of Might and Magic 3, Medal of Honor, World of Warcraft, Baldur’s Gate 3, Genshin Impact, Age of Empires, LOL, Witcher 3, Skyrim, Assassin’s Creed és még sokan más zene. Többek között ezen játékok zenéi, az azokhoz kapcsolódó lélegzetelállító látvány, hangulat, zenei meglepetés, tánc és persze cosplay várja az érdeklődőket a Budafoki Dohnányi Zenekar második game music show-ján, a Gamer Symphony-n június 9-én az MVM Dome-ban.

„Sajnos lemaradtam róla. Lesz még ilyen?” – írta egy „hoppon maradt” game music show-érdeklődő a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) közösségi oldalára a Gamer Symphony tavalyi előadását követően. Megnyugtathatjuk: itt a folytatás! „Zseniális előadás volt, köszönjük szépen az élményt! Az egész nagyon profi volt, a látvány, a koreográfia is, hát még a zenekar!” – írta egy tavalyi game music show-látogató. Nos, pontosan ilyen élményre számíthat mindenki az idén is június 9-én, aki csatlakozik a BDZ második Gamer Symphony koncertshow-jához.

„Csináljunk game music show-t!”

Amikor két évvel ezelőtt megszületett az első Gamer Symphony koncertshow ötlete, a BDZ alkotóműhelyének tagjai gyorsan rájöttek, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket. Mint ahogy lépésről lépésre összeállt a kép, egy videójáték létrehozása rengeteg, egymástól teljesen távoli világban dolgozó szakember összehangolt munkájának eredménye. Történetíró-, látványtervező-, grafikus-, programozó-, zeneszerző-, hangmérnök-, történész-, régész- és matematikus-teamek dolgoznak fáradhatatlanul azon, hogy a játékos elé egy pazar látványvilágú, az érdeklődést órákon keresztül fenntartó, izgalmas, kihívásokat rejtő játék kerüljön.

 

A koncertshow-ra készülve az ötletgazdák maguk is kipróbáltak jó pár játékot, és elégedetten ismerték fel, hogy bizonyos helyzetekben mekkora segítséget jelent a zene az összhatást illetően. Nem csak hangulatot teremt vagy aláfest, hanem adott esetben segít a tájékozódásban, az előre jutásban, és nagyon sokat ad az olykor valóban művészien megalkotott, elképesztő game-látványvilághoz.

Mivel a videojáték nem pusztán játék, hanem alapvetően egy életérzés – sok érzelem, megélés kapcsolódik hozzá -, ezért kifejezetten fontos a Gamer Symphony megalkotói számára, hogy olyan game music show-t hozzanak létre, amelyen a látogatók megélhetik ezt az összetett élményt, ahol felidézhetik egy, adott esetben akár húsz-harminc évvel ezelőtt játszott game izgalmát, az ahhoz kapcsolódó nosztalgiát, örömöt, bánatot, vagy éppen a legújabb gamek kihívásait.

Game music show – kulisszatitkok

Az idei műsor kitalálásánál már rengeteg olyan, aktív játékos javaslataira, ötleteire is támaszkodik a műsorstruktúra, aki ott volt az első game music show közönségének soraiban. Mindazonáltal fontos megjegyezni: a videójáték zene – a filmzenéhez hasonlóan – alkalmazott zene. Ez azt jelenti, hogy egy játékban a zene bizonyos célokat szolgál: hangulatot teremt, érzelmeket fejez ki, izgalmat kelt, aláfesti az eseményeket, szereplőket jelenít meg egy-egy témával, azaz minden esetben a képi történésnek van alárendelve. Éppen ezért a zenei motívumok egy játékban nagyon rövidek is lehetnek, vannak témák, melyek a 20-30 másodpercet sem haladják meg, ezért a koncert show-n, akárcsak a BDZ kultikus, mindig telt házas Cinefonic című filmzene koncertjein, több témát is összefoglaló, úgynevezett hangverseny szvitek szólalnak meg, melyek hossza igy 3-6 perc hosszúságúra nő. A végső műsorösszeállítást befolyásolja az is, hogy az adott zenéből van-e kotta forgalomban, vagy meg kell-e, illetve egyáltalán meg lehet-e íratni a hangversenyszvitet.

„Annyi műsorötletet kaptunk a tavalyi előadás rajongóitól, hogy alig győztünk válogatni. Az egészen biztos, hogy nem tudjuk mindenki kívánságát kielégíteni, de mindenki bízhat abban, hogy olyan műsort alakítunk ki, amely mind zeneileg, mind látványvilágában a székbe szegezi a közönséget.” – fogalja össze a Gamer Symphony lényegét a Budafoki Dohnányi Zenekar game music show alkotóműhelye.

Részletek és jegyvásárlás: https://bdz.hu/koncertek/gamer-symphony-2/