Közel 1500 énekes lép fel a Kórusünnepen a Müpában

2018. május 18. és 21. között harmadik alkalommal találkozik a kórusok krémje a Müpában.

A III. Budapesti Nemzetközi Kórusünnep keretében Amerikától kezdve Norvégián át Tajvanig közel 1500 énekes lép színpadra, ahonnan természetesen nem hiányoznak majd a legjobb hazai kórusok sem. A sokszínű versenyfellépések, az esti és éjszakai hangversenytermi koncertek között a kórusok az Átriumban és a Fesztivál Színházban adnak ingyenes koncerteket, hogy három napon át valóban az egész házban zengjen az ének!
A május 18-i nyitókoncerten kilenc ország kórusai engednek bepillantást nemzetük kóruskultúrájába. A hangversenyen olyan világhírű a cappella együttesek is fellépnek, mint a svéd The Real Group, a Jazzation vagy a Sjaella. Az említett három csapatot május 19-én a Budapest Kongresszusi Központban, egy önálló és garantáltan lenyűgöző előadás keretében is meghallgathatjuk, emellett ugyanezen a napon Norvégia, Svédország és Horvátország egy-egy kiváló kórusa ad felejthetetlen gálakoncertet a Müpában.

Május 20-a igencsak mozgalmas napnak ígérkezik, hiszen már déltől zajlik a Grand Prix, ahol a korábbi években rangos díjakkal kitüntetett énekkarok lépnek fel, illetve azok a kórusok, akik az előző napi Nemzetközi Kórusversenyen megszerezték a megfelelő kvalifikációt. A 16 órakor kezdődő V4 Kórusgálán Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország folklórjából és kóruskultúrájából kapunk ízelítőt négy kiváló, többszörösen díjnyertes énekkar előadásában, 18 órakor pedig különleges helyszínen, a Müpa Átriumban ad koncertet egy olasz, egy német és egy magyar kórus. 20 órakor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a kórusirodalom egyik legnépszerűbb oratóriumát, Händel Messiását mintegy 400 fős nemzetközi kórus szólaltatja meg a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, illetve Hollerung Gábor vezényletével. A Magyarországon eddig soha nem hallott verzió átmenetet képez az évszázados, monumentális előadógárdát igénylő tradíció és a hetvenes évektől alkalmazott autentikus előadásmód között, és a közönség nagy örömére 21-én este újra meghallgatjuk az előadást.

20-án 22 órakor hamisítatlan karneváli hangulatot teremt Zengető című programunk, amely keretében a kórusok a szó szoros értelmében megzengetik a Müpa teljes épületét. Ugyanezen a napon éjfélkor muzsika és fény varázslatos harmóniában jelenik meg: Éjszakai interaktív hangversenyünkön a produkciókhoz különleges fényjáték is társul.
A fesztivált május 21-én 16 órakor a Győztesek Gálakoncertje zárja, amelyen a kórusverseny egyes kategóriáiban díjazott énekkarait hallhatja a közönség. Tartson velünk!