Leírás

 

Mai hangversenyünk a mítoszokba enged némi betekintést. Az első részben egy modern mítosz kultikus zenéjét hallhatják, mely rengeteget merít a hangverseny második részében felcsendülő szerzőktől, így Wagner, Mahler és konkrétan a Planéták zenéjéből, ugyanakkor egy ősi mitikus történet modern feldolgozása.

Előadásunk második részében Velekei László koreográfiájával a Győri Balett az Istenek játéka c. táncjátákot mutatja be, mely szintén a mítoszokból táplálkozik. Lényegében azt a gondolatot járja körül, miszerint a lét végességét nem ismerő Istenségek számára az élet csupán egy valóságos tét nélküli játék. Bár hibáik, erényeik és jellemük nagyon is emberi, harcaikra, szerelmeikre és viszályaikra nem vetül a végesség, a visszafordíthatatlanság árnyéka. Talán ezért sem érinti meg őket a halandók tragédiákkal teli világa, mindez számukra csupán járulékos veszteség. A halandókra legtöbbször ügyet sem vetve élik szeszélyes életüket a halhatatlanság kényelmében, és így teremtik meg a földi élet zűrzavarát, traumáit, kataklizmáit és szépségeit is.

De ne feledjük: az isteneket az ember képzelete teremtette. Az ő létezésük a mi magyarázatunk a világ létezésére. Így, amikor ők távolodnak el tőlünk, akkor vajon nem mi szakadunk-e el a teremtés lényegétől? Vajon nem azért teremtettük őket halhatatlannak, hogy megőrizzenek számunkra egy fontos szeletet abból a világból, amit értéknek tartottunk?

Előadók

Győri Balett

Koreográfus: Velekei László

Vezényel: Werner Gábor

műsor

John Williams: Star Wars szvit

***

Istenek játéka – táncjáték

Holst: Planéták – Jupiter
Mendelssohn: Skót szimfónia II. tétel
Holst: Planéták – Mars
Szentpáli Roland: Kataklizmák – III. tétel
Mahler: V. (cisz-moll) szimfónia – IV. Adagietto
Holst: Planéták – Uránusz
Wagner: A Rajna kincse – Az istenek bevonulása a Valhallába

2023-12-12 - 19:30
Müpa Budapest - Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095
ZENEPLUSZ BÉRLET: MÍTOSZOK ÉS ISTENEK – az emlékezet tárháza
Hozzáadás a naptárhoz