Leírás

Zenekarunk kreatív műhelyében formálódó legújabb produkcióban ezúttal a színházé és a színészeké a főszerep, hiszen a drámaíró óriás, William Shakespeare egyik legnépszerűbb vígjátéka kerül színpadra február 1-jén.

„Sok hűhó semmiért”….hm…mégis miféle cím ez, kedves William? Ha nem volna szentségtörés, felháborodva mondanánk: Na de kérem, ez abszurd! De mi lenne, ha most ki is mernénk ezt mondani? Nos, erre az elhatározása jutottak a darab alkotói is. Ha abszurd, legyen hát abszurd!

Nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy a vígjátékot olvasva döbbenten állapítsuk meg, mennyire együgyű a történet, bárgyú fordulatokkal és dramaturgiai megoldásokkal, a legtöbb szereplő jelleme pedig végtelenül egyszerű. És akkor a huncut William ránk kacsint, és azt mondja: írok én nektek a „semmiből” is olyat, amiért évszázadokon át rajongtok majd! Shakespeare sziporkázóan szellemes és könnyed módon, amolyan shakespeari vígjátékosan adja el nekünk ezt a teljesen lehetetlen históriát, olyan pörgő és vitriolos szócsaták sorozatával kényeztetve minket, hogy csak kapkodjuk a fejünket, olykor pedig még a könnyünk is kicsordul a nevetéstől.

Mindezt természetesen – majd látni fogják, hogy szó szerint – parádés szimfonikuszenekari környezetbe ágyazva, reneszánsz, mégis mai jelmezekkel, pazar díszletekkel tálaljuk önöknek. Erich Wolfgang Korngold dúsan áradó, dallamgazdag és helyenként meglehetősen érzelgős zenéje olykor tökéletesen ellenpontozza a dráma néhány legkevésbé sem emelkedett pillanatát, olykor zseniálisan támaszt alá egy-egy drámai helyzetet. Korngold virtuóz módon képes egy-egy dallam-motívumot ezer alakban megmutatni, mindig más-más köntösben, egészen eltérő karakterrel felruházni. Ettől válik ideális társává a shakespeare-i szövegnek, „vígjátszásnak”.

A BDZ és a kiváló színésztársulat előadásának alcíme lehetne „Variációk a szerelemre”. Amikor szerelemről beszélünk, azt hisszük, egyre gondolunk, pedig annyiféle arca van, ahányan vagyunk. A zenész-színész társulat a párválasztási játszmák közül négyet mutat meg az est során. S ha jól figyel a kedves néző, talán ráismer köztük saját szerelem-variációira is…

Előadók

ELŐADÓK:

DON PEDRO, Aragónia hercege –  Ódor Kristóf
DON JUAN, a herceg fattyú öccse – Rétfalvi Tamás
CLAUDIO, ifjú firenzei gróf – Medveczky Balázs
BENEDETTO, padovai nemes ifjú – Poroszlay Kristóf
LEONATO, Messina kormányzója – Szatmári György
BORACCHIO    |Don Juan embere – Bánvölgyi Tamás
CORNÉLIA    |   Don Juan szeretője – Szűcs Enikő Flóra
EGY KÖVET/JEGYZŐ – Nagy András
FERENC BARÁT – Jakab Tamás
LASPONYA, strázsamester – Gömöri Krisztián
FURKÓ, kisbíró – Károlyi Krisztián
MÁSODIK ŐR (TUFA) – Nemes Roland
HERO, Leonato leánya – Bach Zsófia
BEATRICE, Leonato unokahúga – Menczel Andrea
Hero kísérő hölgyei:
MARGARÉTA – Borsos Beáta
URSULA – Kovács Vanda

ELSŐ ŐR – Deak Kristóf
HARMADIK ŐR – Nagy Csaba Mátyás

Gazda Bence – hegedű
Szüts Apor – zongora

Budafoki Dohnányi Zenekar

vezényel: Hollerung Gábor

ALKOTÓK:

Árva Nóra – díszlet- és jelmeztervező
Albert Réka Lilla – koreográfus
Hűbér Tünde – rendezőasszisztens
Gábor Sylvie – rendező

Az előadás szakmai partnere a Szegedi Nemzeti Színház.

 

műsor

Korngold – Shakespeare: Sok hűhó semmiért

videók
2023-02-01 - 19:30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095
ZENEPLUSZ BÉRLET 22-23/3 – Korngold – Shakespeare: Sok hűhó semmiért
Hozzáadás a naptárhoz