Leírás
A Zempléni Fesztivál NYITÓKONCERTJÉN az idén magyar műsorral készül a Budafoki Dohnányi Zenekar, ahol büszkén játssza két magyar – a BDZ kötelékébe tartozó – kortárs zeneszerző művét.
Gyöngyösi Leventétől, a BDZ rezidens zeneszerzőjétől az I. szimfónia első, Szerelem című tétele hangzik el, mely egy boldog szerelem örömét és apróbb árnyait jeleníti meg a szerzőtől megszokott élvezetes és közérthető nyelvezeten.
Szüts Apor zongoraművész és zeneszerző szintén a BDZ tagja, műve egy francia népdalra épül, mely Magyarországon Pál, Kata, Péter szöveggel ismert. A mű pazar, játékos variációsorozat zongorára és zenekarra.
A hangverseny második felében a magyar zenetörténet két kiemelkedő alkotása a hangzik el. Bartók Béla éppen száz éve született táncszvitje az első, amely a Kárpát-medencében élők összetartozását igyekszik bemutatni. Kodály Galántai táncok című műve egy különleges előadás lesz, amelyben a zenekar tagjaiból alakult népi zenekar a zenemű alapjául szolgáló eredeti népzenét is megszólaltatja.
Előadók

Szüts Apor – zongora
Szepesi Bence – klarinét
Berán Gábor – hegedű
Kusz Viktória – brácsa
Lázár Gyula – nagybőgő

Budafoki Dohnányi Zenekar
Vezényel: Hollerung Gábor

Műsor

Gyöngyösi Levente: Szerelem
Szüts Apor: Variációk a Pál, Kata, Péter témájára
Bartók Béla: Táncszvit
Kodály Zoltán: Galántai táncok

2023-08-11 - 20:00
Sárospatak, Rákóczi-vár udvara - Sárospatak, Szent Erzsébet u. 19, 3950
ZEMPLÉNI FESZTIVÁL – NYITÓKONCERT
Hozzáadás a naptárhoz