Leírás

Saint-Saëns Az Állatok farsangja című művének motívumai mindannyiunk fülében ott csengenek, a darab mégis minden alkalommal meg tud lepni kifinomult szellemességével. Saint-Saëns zeneművét ezúttal Rameau, Bartók és Rimszkij-Korszakov a műsorba jól illeszkedő tematikájú műveivel egészítettük ki.

A zenei meglepetések azonban nem kevésbé fricskás irodalmi élménnyel gazdagodnak, hiszen a tételek előtt Lackfi János olvassa fel a darabhoz írt verseit a mű főszereplőiről, azaz tyúkokról, hattyúkról, öszvérekről – vagy éppen zongoristákról.

Az állatok elképesztő viselkedése, külleme pazar képet mutat a Teremtő kifogyhatatlan játékos szelleméről. Egy fantasztikus német teológus, Johannes Hartl azt mondta, ha ő lenne a Jóisten, kétféle halat teremtett volna: az aranyhalat, amely tényleg szép, meg egy szürke, kocka alakú, szálkamenteset, mert azt könnyebb szeletelni. Ehhez képest bohóchal, csikóhal, cápa, bálna, sőt, még kacsacsőrű emlős is úszkál a tengermélyen. Nagyszerű mulatság volt Saint-Saëns úr állattárának minden egyedéről valami kedves, frappáns, zsivány szókompozíciót kanyarítani. Eljátszani a vasvödröt is összegyűrő kenguru erejével, a hattyú szépséges agresszivitásával, a vegánná lett oroszlán marconaságával, a porcelánboltban ténfergő elefánt ormótlanságával, a lassítottfelvétel-teknőc alamusziságával, a rohanó antilopok szökdelésével, a víziállatok fura szörny-grimaszaival, a kukacot marcangoló, egymással versengő baromfiak megszállottságával… És most hozzáfűztük a műsorhoz Rimszkij-Korszakov őrjítő dongóját, Bartók hálóba keveredett legyecskéjét és táncoló, büdös medvéjét, vagy épp Rameau buta tyúkjait. A Cziffra-fesztivál gálaelőadásán, a Zeneakadémián, tomboló siker fogadta a produkciót, most még csavartunk rajta egyet-kettőt. Hollerung Gábor időnként már-már szólistai feladatokkal bízott meg, nagyon észnél kell lennem, hogy időben lépjek be, érezzem a taktust. Épp ezért egy kis jóleső drukkal is jár a történet.” – írta Lackfi János arra kérdésre, hogy mi ihlette az elhangzó szövegbetétek megírásakor.

A Budafoki Dohnányi Zenekartól megszokott magasfokú interpretáció mellett Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész lenyűgöző játékában is gyönyörködhetünk.

Előadók

Balázs János – zongora
Lackfi János – próza

Budafoki Dohnányi Zenekar

vezényel: Hollerung Gábor

műsor

Saint-Saëns: Az állatok farsangja – Balázs János egyzongorás átirata

továbbá Rameau, Bartók és Rimszkij-Korszakov művei

2023-08-12 - 17:00
Sárospataki Református Teológiai Akadémia Imaterme - 3950 Sárospatak, Rákóczi út 1.
ZEMPLÉNI FESZTIVÁL – ÁLLATOK FARSANGJA
Hozzáadás a naptárhoz