Leírás

Carl Maria von Weber Euryanthe című háromfelvonásos operáját 1823-ban mutatták be először Bécsben, a magyarországi bemutatóra 1826-ban került sor. A mű szövegkönyve egy 13. századi francia legenda alapján készült, s a  történet a lovagok és udvarhölgyek világába visz minket, középpontjában Adolár és a címadó Euryanthe szerelmével. A fiataloknak sok szenvedést és megpróbáltatást kell kiállniuk az ármánykodó lovagok és udvarhölgyek cselszövéseinek köszönhetően, hogy  a mű végén végül örök hűséget fogadhassanak egymásnak. Ezen az estén az opera nyitánya szólal meg a Dohnányi Zenekar előadásában, melyben Weber számos témát jelenít meg az operából, s vetíti elő az igazság győzelmét a történet végén.

A kanadai születési Aharon Harlap egyike a ma élő legismertebb izraeli zeneszerzőknek. Tanulmányait zongoristaként kezdte, majd később tanult zeneszerzést és vezénylést is. Magyarországon 2001-ben, a Dohnányi Zenekar közreműködésével már hallhatta a magyar közönség a díjnyertes első Klarinétversenyét a szerző vezényletével. A most felhangzó 2. Klarinétversenye (Clarinet Concerto No. 2.) egy világpremier, melynek szólóját kifejezetten Szepesi Bence, zenekarunk szólóklarinétosa részére komponálta a szerző.

Rachmaninov II. szimfóniáját 1908-ban mutatta be Szentpéterváron, hatalmas sikerrel. Ám korántsem élhette át ezt az élményt a több mint 10 évvel korábban írt I. szimfóniájának előadásakor. A mű ugyanis negatív kritikákat kapott, ami évekre alkotói válságba döntötte a zeneszerzőt, annyira, hogy depressziója és félelmei közepette képtelen volt akárcsak egy hangjegyet is leírni. A csendet a hipnoterápiát sikeresen alkalmazó orosz orvos segítségével sikerült megtörni, így pár hónap kezelés után Rachmaninov újra nekiállhatott komponálni. 1906-ban kezdte írni a négy tételből álló II. szimfóniáját, melyet egy év múlva fejezett be. A szimfónia a Largo tétellel indul, melyet követ a főtéma, majd az Allegro molto tétellel folytatódik, ezután az Adagio tétel szólal meg vonósok, fúvósok csodálatos előadásában, végül az Allegro vivace diadalmas zenéjével zárul a mű.  

ELŐADÓK

Közreműködik: Szepesi Bence – klarinét
Vezényel: Roberto Paternostro

MŰSOR

Weber: Euryanthe – nyitány
Harlap: Concerto
Rachmaninov: II. szimfónia

2020-01-17 - 19:30
Zeneakadémia - 1061 Budapest, Liszt F. tér 8.
Weber, Harlap, Rachmaninov
Hozzáadás a naptárhoz