Leírás

A mai estén elsőként Stravinsky Dumbarton Oaks névvel illetett kamara concertóját hallhatjuk, melyet a szerző Robert Wood Bliss és Mildred Barnes Bliss 30. házassági évfordulójára ajánlott. A versenymű Stravinsky neoklasszikus periódusának egy kitűnő darabja, melyet Bach Brandenburgi concertoi inspiráltak. Melléknevét a házaspár washingtoni birtokáról kapta.
Ezt követően Guido Mancusi zeneművét hallhatják, mely 1995-ben született egy egyházzenei versenyre. De kedves vendégeink! Nem kell megijedniük: a zenemű nem nyert, mert a zsűri túlságosan tonálisnak (!) – azaz hallgathatónak – találta a művet. A zenemű kamarazenakarra és szoprán szólistára íródott, és egy XIII. századi himnusz feldolgozása.
A XIX. század elején jelent meg a zenetörténetben az ún. billentyűs trombita, melyről így ír a svéd zenetudós, Reine Dahlquist: „A billentyűk mind a hangszernek ugyanazon az oldalán helyezkednek el, hogy mindegyiket a jobb kéz kezelhesse; a bal kéz csak tartja a hangszert… A billentyűk hanglyukakat fednek le, és segítségükkel változtatható a hangmagasság: a tölcsérhez legközelebb eső billentyű egy félhanggal, a következő egy egészhanggal stb. módosítja.” Ez a hangszer már képessé tette a trombitásokat a kromatikus félhangok megszólaltatására is. Haydn eme kései versenyművében a trombita kromatikus hangjaival kialakított érzékeny dallamok és a hagyományos, fanfárszerű dallamok váltakoznak egymással, de egyúttal lehetőséget nyújt a szólista virtuozitásának megcsillogtatására is.
Schubert mindössze 18 évesen, 1815-ben írta III. szimfóniáját, bemutatóját azonban nem érhette meg, kortársai, költőkből, festőkből, filozófusokból álló társasága számára vonzóbbak voltak azenélés intimebb formái, és a dalok. A III. szimfónia csak 53 évvel Schubert halálát követően csendült fel teljes egészében. A mű a bécsi klasszika öröskége, de a fiatal Schubert már megvillantja benne oroszlánkörmeit. A zene elragadó, boldog, sziporkázó, életörömét szinte olaszosnak, Rossinihez közelinek érezzük.

műsor

Stravinsky: Dumbarton Oaks
Mancusi: Jesu Redemptor Omnium
Haydn: Trombitaverseny
Schubert: III. szimfónia

előadók

Judith Halász – szoprán

Monoki Attila– trombita

Vezényel: Guido Mancusi

2018-12-14 - 19:00
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
STRAVINSKY/MANCUSI/HAYDN/SCHUBERT
Hozzáadás a naptárhoz