Leírás

Mai hangversenyünkön a 2017-es nemzetközi karmesterkurzus az zenekar által legtehetségesebbnek tartott résztvevője, Yaniv Attar vezényel.
ElsőkéntBalogh Máté Schumann Dichterliebe című darabjára írt metamorfózisai kerülnek bemutatásra.
Az 1939-ben íródott Concierto de Aranjuez (Aranjuezi versenymű) című gitárverseny messze Rodrigo legismertebb szerzeménye. A művet a gyönyörű, XVI. században épült aranjuezi királyi palota ihlette, itt írta ezt a művét „érezvén a magnóliák illatát, hallgatván a madarak énekét és szökőkutak csobogását”. A zene a hallgatóját egy másik időbe éstérbe repíti a természet hangjai által. A mű második tételét rengetegen feldolgozták, többek között olyan művészek mint Miles Davis, Chick Corea, André Rieu, Dalida és Carlos Santana, hogy csak a legismertebbeket említsük.
Hangversenyünk második részében Dvořák IX. szimfóniáját hallhatják. Dvořák a New York-i Filharmonikus Zenekar felkérésére írt IX. (Újvilág) szimfóniájában az amerikai kontinens különféle típusúi zenéit, köztük az ősi amerikai és az afroamerikai zene elemeit használja fel, amelyeket saját hazája zenei hagyományaival kever, ilyen módon teljesen új, sajátosan amerikai szimfonikus stílust teremtve.

műsor

Schumann – Balogh Máté: Dichterliebe –Metamorphosen
Rodrigo: Con cierto de Aranjuez
Dvorak: IX. szimfónia

előadók

Szilvágyi Sándor – gitár

Vezényel: Yaniv Attar

2019-05-24 - 19:00
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
SCHUMANN/RODRIGO/DVORÁK
Hozzáadás a naptárhoz