Leírás

Amennyiben a hangversenyre szóló érvényes jegyének, bérlethányadának árát szeretné visszaigényelni, azt  ide kattintva az alábbi űrlap kitöltésével teheti meg.

 

Elsőként Rossini: Tell Vilmos című, négyfelvonásos, Schiller: Wilhelm Tell című drámáját feldolgozó operájának nyitánya csendül fel. Ez Rossini utolsó operája,1829. augusztus 3-án mutatták be Párizsban. Hossza (több mint négy óra) valamint különleges követelményei (számos magas hang éneklése) miatt ritkán adják elő.
Az opera világhírű nyitánya, amely az opera motívumait idézi fel, azonban gyakran hallható filmekben, rajzfilmekben. Ma este pedig a BDZ előadásában.

Az est második műve Ravel: G-dúr zongoraversenye egy olyan alkotás, amelyet a szerző eredetileg nem is tervezett a világ elé tárni. Ezen a hangversenyen a BDZ szólistája Fejérvári Zoltán, Junior Prima díjas, nemzetközileg ismert és elismert fiatal zongoraművész.

Koncertünket Csajkovszkij egyik utolsó kompozíciójával zárjuk. A VI. (Patetikus) szimfónia bemutatója 1893. október 28-án, 9 nappal a szerző halála előtt volt. A mű ekkor, Szentpéterváron nem okozott különösebben nagy feltűnést, mérsékelt sikert aratott. Ám néhány nappal később, Csajkovszkij halála napján az emberek arról kezdtek már suttogni, hogy a szimfóniában a szerző saját halálát írta meg….

műsor

Rossini: Tell Vilmos – nyitány
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Csajkovszkij: VI. (Patetikus) szimfónia

előadók

Fejérvári Zoltán – zongora

Vezényel: Baráti Kristóf

plakát

2021-05-01 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
DOHNÁNYI/5 – INGYENES ONLINE KONCERT – ROSSINI / CSAJKOVSZKIJ / FEJÉRVÁRI / BARÁTI
Hozzáadás a naptárhoz