Leírás

A 70 éve, 1952-ben alapított Rajkó Zenekar számos díj, kitüntetés és cím büszke birtokosa, legutóbb pedig különösen értékes elismerésben részesült, amikor a roma fiatalok zenei képzését célzó speciális oktatási programja, a Rajkó-módszer bekerült a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló programok és tevékenységek nemzeti nyilvántartásába. Mi sem természetesebb, mint hogy a zenekar a magyar kultúra nagykövete.

A Rajkó repertoárján a hagyományos kávéházi cigányzene mellett megtalálható az operett, a népzene és klasszikus mesterek kompozíciói, különösen ha ez utóbbiak valamilyen módon kapcsolódnak a cigányzene tradíciójához – így vált Liszt Ferenc muzsikája is e repertoár szerves és fontos részévé.

A jubileumi koncerten neves vendégművészek lépnek fel a Rajkó zenekarral, megcsodálhatjuk Lisztes Jenő cimbalomjátékát, Lendvay József hegedűjátékát. Balázs János zongoraművész előadásában Liszt Ferenc Magyar fantáziája szólal meg, melyben a Budafoki Dohnányi Zenekar egészíti ki a Rajkó zenekart, szintén az est vendégeként. A BDZ-t ezen kívül még Kodály Zoltán Kállai kettősében hallhatja a kedves közönség, a Budapesti Akadémiai Kórustársasággal együtt. Zenekarunkat az est folyamán Werner Gábor vezényli.

A koncert a Liszt Ünnep keretében a Müpa szervezésében valósul meg.

Előadók

Lendvay József – hegedű
Balázs János – zongora
Lisztes Jenő – cimbalom

Rajkó Zenekar
Budafoki Dohnányi Zenekar
Budapesti Akadémiai Kórustársaság

a Rajkó Művészegyüttes Tánckara

Vezényel: Werner Gábor

2022-10-21 - 19:30
Pesti Vigadó - Pesti Vigadó -1051 Budapest, Vigadó tér 2.
Rajkó 70 Jubileumi koncert
Hozzáadás a naptárhoz