Leírás

A hangverseny megtekinthető a BDZ Youtube csatornáján!


MŰSOR:

Bach – Stokowksi: Chaconne

Respighi: Róma fenyői

Bach Chaconne-ja egy szólóhegedűbe zárt világmindenség, ezért évszázadokon keresztül nem hittük el, hogy szólódarab, számos zeneszerző próbálta az elveszettnek hitt kíséretet megírni. Stokowski feldolgozása kiemelkedik a kísérletek sorából, mert monumentális zenekari hangszerelése a jelenkor embere számára érthetővé és átélhetővé teszi a bachi zene univerzumát.

Ottorino Respighi (1879 – 1936) olasz zeneszerző, zenetudós, karmester a zenei impresszionizmus jeles képviselője volt. A RÓMA FENYŐI című szimfonikus költeményét, amelyben régi, nagy történelmi pillanatok és legendák mögött húzódó, személyes érzéseket fogalmaz meg hatalmas tablóképekben, 1924-ben írta, amikor már sikeres zeneszerzőnek számított. E műve előtt hét évvel komponálta első kiemelkedő sikerét, a RÓMA KÚTJAI című szimfonikus költeményt, melynek párjául szánta a Róma fenyőit. Pár évvel később aztán megírta a harmadik Róma-darabot, a RÓMAI ÜNNEPEKET is, mintegy triptichonná alakítva a három szimfonikus költeményből álló ciklust. A RÓMA FENYŐINEK bemutatója 1924. december 14-én volt a római Augusteo színházban. A közönség és a kritika kedvezően fogadta a darabot, aminek eredményeként egy év múlva már Budapesten is előadták. A gyakorlatilag szerzői estnek számító budapesti hangversenyen maga Respighi dirigált.

A Budafoki Dohnányi Zenekar hangversenyén a Feledi Project jóvoltából nagyszabású tánckoreográfia teszi teljessé ezt a romantikához közel álló, impresszionista programzenét, amelyben a zeneszerző Róma tájait járja be, és a jellegzetes, sötét lombú fenyőfákkal a főszerepben különböző napszakokban mutatja be a város egy-egy részletét, a látványt és a táj hangulatát fogalmazva át zenévé. Először a Villa Borghese, majd a katakombák, a Giancolo és végül a Via Appia fenyői a tételek témái.

A felvétel 2016. február 27-én készült a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a BDZ és a Müpa közös, ZenePlusz bérletsorozatának előadásán.

KÖZREMŰKÖDŐK:

Feledi Project (koreográfus: Feledi János)

Budafoki Dohnányi Zenekar

vezényel: Hollerung Gábor

(Az online közvetítés csak a meghirdetett időpontban látható, hallható, követve a Müpa online vetítési rendjét, így, a Müpával való együttműködésünk értelmében a felvétel a későbbiekben nem marad fenn a YouTube csatornán. Megértésüket köszönjük!)

2020-05-07 - 20:00
BDZ Youtube csatorna -
ONLINE KÖZVETÍTÉS! Bach: – Stokowski: Chaconne Respighi: Róma fenyői
Hozzáadás a naptárhoz