Leírás

A közvetítés a BDZ Youtube csatornáján megtekinthető: https://bit.ly/2R4NTDo

Továbbá a Facebookon is követheti: http://bit.ly/2N4QaLp

A „drámai legendában” – az „opera” megjelölés helyett így nevezte Berlioz saját alkotását –  a Jó és a Gonosz örök harca elevenedik meg. Berlioz kísérletet tett arra, hogy a szellemi magaslatok és földi vágyak közt vergődő Ember és a Sátán találkozásának, valóban ördögi szerződésének mélyen rejlő konfliktusával foglalkozzon. A hatalmas drámai erejű képek sora és a Berlioz minden partitúráját jellemző briliáns hangszerelés e művet a Faust-téma egyik legkiválóbb, színpadi szempontból mindenképpen legerőteljesebb feldolgozásává teszi, még ha az első zenei részleteket Goethe gúnyos nemtetszéssel fogadta is.

A mű keletkezéstörténeti érdekessége, hogy pl. Faust paraszttáncának refrénje egy kis pesti vendéglőben született, valamint, hogy a Rákóczi-induló a darab pesti sikerét követően került bele a műbe.

A Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös szervezésében színpadra állított zenemű szcenikus formában elevenedik meg, ahol a dramaturgiából adódó mozgalmas jelenetek (szilfek tánca, lidércek tánca, parasztok tánca stb.) tánckar közreműködésével kapnak további lendületet.

A felvétel 2010. március 29-én készült a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A többkórusos, hatalmas apparátussal megjelenített, opera-jellegű produkció Goethe irodalomtörténeti jelentőségű művét, a Faustot állítja színpadra Lukáts Andor rendezésében, Hollerung Gábor vezényletével.

műsor

Berlioz: Faust elkárhozása

Felvétel ideje: 2010. március 29. Müpa

előadók

Margit: Wiedemann Bernadett
Faust: Michael Suttner
Mephisto: Evert Sooster
Brander: Massányi Viktor

Budapesti Akadémiai Kórustársaság
MR Énekkar
Nemzeti Énekkar Férfikara
Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus
Fortedanse Company

Koreográfus: Horváth Csaba
Rendező: Lukáts Andor
Vezényel: Hollerung Gábor

2020-04-03 - 19:30
Online -
ONLINE KÖZVETÍTÉS! Berlioz: Faust elkárhozása
Hozzáadás a naptárhoz