Leírás

A négy remek kortárs magyar zeneszerző közös koncertje.

műsor

Magda Dávid: Egy leukémiás lány emlékére, Sinfonietta: II. Siciliano, III. Scherzo

Az „Egy leukémiás lány emlékére” című nagyzenekari mű a 2017-ben megrendezett Új Magyar Zeneszerzés Verseny döntős darabja, mellyel a szerző elnyerte a Közönség díjat továbbá az Eötvös Péter Alapítvány különdíját is.  Ebbe a darabba az élet legjelentősebb pillanatait sűrítette bele a komponista. Felfedezhetjük a születéstől a halálig felvillanó életeseményeket, hangulatokat, mély érzéseket, melyek nemcsak szubjektív tapasztalatokból táplálkoznak, hanem elképzelt dimenziókat is érintenek. A mű mondanivalójához szorosan kapcsolódó két magyar népdal és egy sirató is felsejlik a darabban, emléket állítva ezzel a szerző egyik volt tanítványának.

A Sinfonietta négy tétele improvizációs elemeket illetve valós, elhangzott orgona improvizációkat tartalmaz átdolgozva. Ezek a rögtönzések magától a szerzőtől származnak, így a tételek darabbá formálásának folyamata egy nagyon személyes, intim viszonyra utal. A Siciliano lágy, vonóshangszereken megszólaló pengetett hangjai és a műfajra jellemző páratlan lüktetése mellett a hegedűszóló adja meg a szomorkás karakterét a tételnek. A Scherzo egy népdalra épül (Röpülj, páva, röpülj), melynek gyorsított, egybesűrített dallama adja meg a tétel témáját. A páva elegáns mozdulata éppoly módon kirajzolódik, mint a humor és virtuozitás.

 

Tiszai Péter: Szórakoztató zene Op 25.

A szerző így ír a mű születéséről:

„Eredetileg, még 2011-ben egy jóval kisebb léptékű művet terveztem. A komponálás eredménye 3 egészen rövid skicc lett, mely a „Szórakoztató zene” címet kapta. Fiókba került, majd 7 év pihenő után tavaly előmászott, és enni kért. Evett és hízott. Aztán kinőtt a negyedik lába is. Ahogy nézett rám, arra gondoltam, téged akár lehetne már szimfóniának is nevezni, olyan szép nagy lettél. Allegretto, Allegro, Lento és Allegro vivace! Ez már valami… És hogy miért nem lett mégis az? Hát, mert az ember nem kereszteli át a gyerekét. Ha valaki Ödön lesz, az maximum Dönci lehet. Jóska nem… Hogy ilyen kövéren is szórakoztató lesz-e, az majd kiderül.”

 

Ott Rezső: Concerto No 1. per fagotto e orchestra – ősbemutató

Közreműködik: Kotroczó Szabolcs – fagott

2018 nyarán két fagottversenyt kezdett el párhuzamosan írni a komponista. Ezen a koncerten az elsőként elkészült darab hangzik el, a Concerto No.1.   A mű négy különböző karakterű tételből áll, az első, kissé folyondárosabb,fluentejellegű tételt a második tétel feszesebb,giustokarakterisztikája ellensúlyozza. A harmadik, lírai, inkább mélyebb érzelmi vizekre evező tételt pedig a zárótétel könnyed táncossága oldja fel. A koncerten a fagott szólót a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar fúvós szólistája, Kotroczó Szabolcs kiváló előadásában hallhatjuk.

 

Szentpáli Roland: Chill Fantasy jazz tubára, zongorára, dobra és vonószenekarra

Közreműködik: Révész Richárd – zongora, Nagy Zsolt – dob, Szentpáli Roland – tuba

A Chill Fantasy a szerző három jazz trióra irt kompozíciójából transzformálódott egy vonószenekari kíséretes darabbá Andreas Hofmeyr és a Müncheni Filharmonikusok kérésére.A dalok címe:1. Very good morning2. Since You left3. SerenaDeA címeknek megfelelő hangulatfestő vonószenekari anyagokkal gazdagodott az egyébként alapvetően megírt témákra és a szabad improvizációra épülő három tétel.

 

2019-06-07 - 19:00
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
KORTÁRSAK ROSSINI TÜKRÉBEN
Hozzáadás a naptárhoz