Leírás

Egy este, a Tankréd előadásáról hazatérve, barátai kórusban dicsérték Rossini zenéjét, különösképpen a nyitányt. Schubert, aki túlzottnak érezte a dicséretet, kijelentette, hogy ő bármikor tud írni ilyen nyitányt. A társaság egy pohár jó bort ajánlott fel neki, ha bebizonyítja. Schubert azon nyomban megkomponált egy zenekari nyitányt, aztán egy másikat, és a Nyitány olasz stílusban címet adta nekik. Valójában Schubert művében egy Rossini-nyitány felépítésére és fő témájában Rossini dallamvezetésére ismerünk rá, de összességében inkább saját késői műveire ismerhetünk rá.

Dvorák cseh szvitjével a cseh népzene kulisszatitkaiba nyerünk bepillantást  A mű a cseh népzene széles palettáját mutatja be a pasztorális hangvételtől, a gyengéd, romantikus dallamokon keresztül egészen a vérpezsdítő furiantig.

Vivaldi számos Gloriája közül a leghíresebb hangzik fel, amelyben hol a hagyományos egyházzenei gondolkodásra, hol Vivaldi virtuóz concertóinak világára, hol az éppen első virágzását élő olasz opera világát ismerhetjük fel.

műsor

Schubert: Nyitány olasz stílusban
Dvorák: Cseh-szvit
Vivaldi: Gloria

előadók

Vezényel: Tőri Csaba

2015-12-18 - 19:00
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
KARÁCSONY KONCERT
Hozzáadás a naptárhoz