Leírás

Ezen az estén a Dohnányi Zenekart a taiwani származású karmester, Yu-An Chang vezeti Szentpáli, Beethoven és Sibelius műveiben.

Elsőként Beethoven grandiózus világába kerülünk a német zeneszerző Karfantáziájával, mely rekord idő alatt született meg, ugyanis Beethoven egy már megszervezett jótékonysági koncert záródarabjának szánta hirtelen ötlettől vezérelve. A koncert Beethoven V. és VI. szimfóniájának premierje volt, melyre 1808. dec. 22-én került sor. Az estet a zongorára, szóló énekesre, vegyeskarra és zenekarra írt Karfantázia zárta, melyen maga Beethoven zongorázott, állítólag a helyszínen improvizálva saját részét.

Ezt követően a fiatal magyar tubaművész és zeneszerző, Szentpáli Roland Rapszódia című közönségkedvenc műve hangzik el, mely egy igazi one-man show zenekarunk klarinétosa, Szepesi Bence számára, népzenei elemekkel.

Végül mai esténket Sibelius II. szimfóniájával zárjuk, melyet „függetlenség” melléknévvel is szoktak illetni, mert sokáig Finnország Oroszországtól való függetlenségi törekvéseit szimbolizálta. Sibelius ezt a művét olaszországi tartózkodását követően írta, ami nagy hatást gyakorolt rá. Ez a műve sokkal inkább lélekkel teli, mint első szimfóniája, maga a szerző is úgy hívta: a lélek vallomása.

Előadók

Réti Balázs – zongora

Szepesi Bence – klarinét, tárogató, szaxofon

Kanyó Dávid – piccolo

Szalai András – cimbalom

Budapesti Akadémiai Kórustársaság

Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Yu-An Chang

műsor

Beethoven: Karfantázia

Szentpáli Roland: Rapszódia

Sibelius: II. szimfónia

2022-04-25 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
DOHNÁNYI BÉRLET 5.
Hozzáadás a naptárhoz