Leírás

Kedves Közönségünk!

Dohnányi bérletünk jelen koncertjében műsorváltozás történt, az elmaradt műsor azonban a jövő évadban megtartásra kerül.


A mai estén elsőként Nicolai A windsori víg nők című operájának nyitánya csendül fel. Az opera Shakespeare 1599-ben írt vígjátékának történetét dolgozta fel, de sokat változtatott rajta. Művét saját jegyzetei alapján rendeli meg Hermann Salomon Mosenthaltól (1821-1877) a sikeres librettistától (ő írta többek között Goldmark Sába királynőjének szövegét is). A zeneművet eredetileg a bécsi Hofoper számára írta, de annak vezetője különféle mondvacsinált kifogásokkal visszautasította. Talán a méltatlan bánásmód miatt hagyta ott az intézményt és szerződött át Berlinbe, ahol többszöri halasztás után került színpadra operája. A bemutatót ő maga vezényelte.

Ezt követően Mozart A-dúr zongoraversenyét hallgathatjuk meg Ránki Fülöp közreműködésével. Az első tételből napsugaras fényben ragyog ki az A-dúr hangnem minden fiatalos bája, vidámsága. A zenekar által bemutatott dallamokat a zongora virtuózan pergeti tovább. A lassú tétel fisz-moll hangnemű siciliánója könnyes, fájdalmas zene. A zárótétel eleje vidám, huncut hangvételű, mintha Papageno űzne tréfát a varázslatos hatalmasságokkal. A tétel közepén szenvedélyessé komorul a hangvétel, ismét a fisz-moll fájdalmas régióiba jut, majd ismét vidám hangulatra vált, a záró kódában jut tetőpontjára ez a vidámság.

Befejezésként pedig Brahms I. szimfóniáját hallhatják, mely egy korszakváltás szimbóluma, a romantikus gondolkodás, a romantikus nagy forma első jelentős megnyilvánulása.

Előadók

Ránki Fülöp – zongora

Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Guido Mancusi

műsor

Nicolai: A windsori víg nők – nyitány

Mozart: A-dúr zongoraverseny KV 488

Brahms: I. szimfónia

2022-02-20 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
DOHNÁNYI BÉRLET 3.
Hozzáadás a naptárhoz