Leírás

Mai hangversenyünkön Halász Péter vezetésével egy klasszikus programot hallgathatnak meg. Elsőként Haydn „A medve” névre keresztelt szimfóniája csendül fel, mely annak a hat párizsi szimfóniának egyike, melyet a szerző a Concert de la Loge Olympique felkérésére írt 1786-ban. A darab mellékneve nem Haydntől származik, hanem az utókor akasztotta rá a zárótételben felhangzó brummogó bőgő-dudabasszus hallatán, mely egyfajta medvetánc hatását kelti.

Zarándy Ákos a fiatal zeneszerző generáció egyik kiemelkedő képviselője. Rákóczi-concertója – bár modern stílusú – mégis korhűen idézi a Rákóczi-kor hangulatát, időnként viccesen, időnként egy csipet nosztalgiával fűszerezve. A mű különleges pillanata a tárogató és a cimbalom szólókettőse.

Mozart Prágai szimfóniája az 1787-es prágai utazásának ihletében született. Szokatlan módon három tételes – Mozart a menüett tételt elhagyta. Az első tétel a Don Giovanni izgatott hangvételét, míg az andante második tétel az opera baljós, démoni hangulatát idézi. A harmadik tétel a Figaro házassága cselszövő mozgalmasságát eleveníti fel, egy oldott hangvételű, izgalmas zenei anyagban.

Előadók

Budafoki Dohnányi Zenekar

Horváth Marcell – tárogató

Vezényel: Halász Péter

műsor

Haydn: 82. C-dúr (A medve) szimfónia

Zarándy Ákos: Rákóczi-concerto

Mozart: Prágai szimfónia KV 504

2021-11-24 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
DOHNÁNYI BÉRLET 2.
Hozzáadás a naptárhoz