Leírás

Az est folyamán elsőként felhangzó keringő szekvencia Richard Strauss (1864-1949) háromfelvonásos vígoperájából való. A Rózsalovag eredeti német librettója Hugo von Hofmannsthal és Harry von Kessler tollából származik. A Der Rosenkavalier alapvetően komikus opera, ennek ellenére mélyebb szinten is működik, például mikor a Marsallné, tudatában a közte és Octavianus közötti korkülönbségnek, keserédes módon mereng az idő múlásáról, az öregedésről és a férfiak ingatagságáról. Az 1911-es bemutatón az opera teljes közönségsikert aratott, s komoly bevételt hozott a háznak: a hírek szerint a premier idején szinte azonnal elfogytak a jegyek. A zenekritikusok reakciója összességében nagyon pozitív volt, bár néhányan negatívan reagáltak arra, hogy Strauss egy akkoriban nem divatos zenei formát, a keringőt használta fel darabjában.

Ezt követően az est karmestere, Guido Mancusi trombitaversenyét hallhatják. A darab dallamossága, virtuozitása könnyen Hummel trombitaversenyeire, vagy Arban Velencei karnevál című művét juttatja eszünkbe. Záró tétele igazi bravúrszám a szólista számára, melyet egy könnyed, virtuóz zenekari anyag kísér.

Azt est második felében Bruckner 6. szimfóniája csendül fel, melyet a szerző nem hallhatott teljes egészében életében, hiszen az 1883-as bemutatón csak a két középső tételt játszották, mert nehézsége miatt a Bécsi Filharmonikusok nem vállalkoztak a teljes mű bemutatására. Azóta is a Bruckner-repertoár legritkábban játszott darabja, bár maga Bruckner úgy vélte, ez a műve a legszemtelenebb, mely könnyedebb hangvétele, áttetsző hangszerelése miatt könnyebben befogadható a közönség számára.  Robert Simpson, angol zeneszerző szerint „a szimfónia témái rendkívül kifejezők és plasztikusak, harmóniái kifinomultak és rafináltak, a hangszerelés pedig talán a leginvenciózusabb valamennyi szimfónia közül. A klasszikus formálási elvek természetesen és magától értődően épültek be a szimfónia nyelvébe, a két bécsi mester – Brahms és Bruckner – soha ilyen közel nem volt még egymáshoz.”

Előadók

Monoki Attila – trombita

Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Guido Mancusi

műsor

Strauss: Rózsalovag – Keringő szekvenciák

Mancusi: Trombitaverseny

Bruckner: 6. szimfónia

2021-10-30 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
DOHNÁNYI BÉRLET 1.
Hozzáadás a naptárhoz