Leírás

Elsőként az est karmestere, Guido Mancusi trombitaversenyét hallhatják. A darab dallamossága, virtuozitása könnyen Hummel trombitaversenyeit, vagy Arban Velencei karnevál című művét juttatja eszünkbe. Záró tétele igazi bravúrszám a szólista számára, melyet egy könnyed, virtuóz zenekari anyag kísér.

Rózsalovag Richard Strauss Hugo von Hofmannsthal librettója alapján írt operája, mely egy letűnt kort (Mária Terézia korát) idéz meg némi nosztalgiával, fanyar és néhol pajzán humorral. Strauss a hangszerelés nagymestere volt, és ebbéli tudása megmutatkozik  a zenekari hangzás pazar színeiben, virtuóz és élvezetes dallamaiban. Ezen az estén a Rózsalovag szvit változatát hallhatja a közönség.

Azt est második felében Bruckner VI. szimfóniája csendül fel, melyet a szerző nem hallhatott teljes egészében életében, hiszen az 1883-as bemutatón csak a két középső tételt játszották, mert nehézsége miatt a Bécsi Filharmonikusok nem vállalkoztak a teljes mű bemutatására. Azóta is a Bruckner-repertoár legritkábban játszott darabja, bár maga Bruckner úgy vélte, ez a műve a legszemtelenebb, mely könnyedebb hangvétele, áttetsző hangszerelése miatt könnyebben befogadható a közönség számára.  Robert Simpson, angol zeneszerző szerint „a szimfónia témái rendkívül kifejezők és plasztikusak, harmóniái kifinomultak és rafináltak, a hangszerelés pedig talán a leginvenciózusabb valamennyi szimfónia közül. A klasszikus formálási elvek természetesen és magától értődően épültek be a szimfónia nyelvébe, a két bécsi mester – Brahms és Bruckner – soha ilyen közel nem volt még egymáshoz.”

Előadók

Monoki Attila – trombita

Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Guido Mancusi

műsor

Mancusi: Trombitaverseny
Strauss: Rózsalovag – szvit
Bruckner: VI. szimfónia

2021-10-30 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
DOHNÁNYI BÉRLET 1.
Hozzáadás a naptárhoz