Budafoki hangversenyesték 6

Zelenka: Miserere

Haydn: Gyász szimfónia

Mozart: Missa solemnis  K. 337

Zemlényi Eszter  – szoprán

Thurnay Viola –  alt

Matin Tamás – tenor

Pintér Dömötör – basszus

 

Budapesti Akadémiai Kórustársaság

Vezényel: Kocsis-Holper Zoltán

 

Mai hangversenyünkön a régizene világába kalandozunk. Kocsis-Holper Zoltán ifjú karnagy-karmester három – a közönség által részben kevésbé ismert – remekművet választott.

A koncert első részében Jan Dismas Zelenka cseh zeneszerző egyik egyházi művét adjuk elő. Zelenka J. S. Bach kortársa volt, katolikus zeneszerző, legismertebb művei a miséi. Drezdában mindketten hivatalos zenei pozíciót töltöttek be az 1730-as években. Ahogy azt Bach egyik fiának későbbi leveléből tudjuk, Bach igen nagyra tartotta Zelenka művészetét.  Zelenka darabjait nagyon merész kompozíciós struktúra jellemzi, művei gyakran virtuózak és nehezen előadhatók, de mindig frissek, meglepők, hirtelen harmóniaváltásokkal. A mai hallgató sok hasonlóságot fedezhet fel a két szerző művei között. A ma este előadott Misererében például a Máté passió egy részlete idéződhet fel bennünk.

Haydn Gyász (Trauer) szimfóniájának nevét maga Haydn adta, azt a vágyát kifejezvén, hogy a temetésén a lassú tételt játsszák majd belőle. Ez a szimfónia a Sturm und Drang stílus tipikus példája. Haydn nyelvezete, stílusa sötétedett az idők folyamán, a moll hangnem a sötét üzeneteket közvetíti. Hosszú utat járt be a fiatalkori divertimento szerkezetű szimfóniáitól eddig a drámai hangulatú művéig.

A szünet után pedig Mozart kevésbé ismert miséjét, a 337-es sorszámú C-dúr misét adjuk elő. A Missa solemnis néven is ismert művet 1780-ban írta Mozart a salzburgi püspök számára. Ez volt a szerző utolsó teljes miséje. A művet később, 1791-ben, II. Leopold koronázási ünnepségén, a Szent Vitus Székesegyházban is előadták Salieri vezényletével, és Mozart jelenlétében. A darab érdekessége, hogy a Sanctus tétel egyik hegedű témáját az Idomeneo c. operájában is felhasználta, a Benedictus tételben pedig archaikus stílusban írt fúgát hallhatunk.

Print Friendly, PDF & Email

Dátum

2019. április 05.

Időpont

19:00

Helyszín

Klauzál Ház
1222 Budapest, Nagytétényi út 31-33.
QR Code