Leírás

Az est első darabjaként egy Argentínában született zeneszerző, Alberto Ginastera darabját játssza a Budafoki Dohnányi Zenekar. Ginastera a 20. század egyik legjelentősebb dél-amerikai zeneszerzője. Katalán édesapától, olasz édesanyától származott, Buenos Airesben tanult zenét, majd később ő maga is oktatott és nevelt ki ismert zeneszerzőket. Az este elhangzó szvit Ginastera második balettje, melyet 1941-ben írt az American Ballet Caravan megbízásából. A mű címe – Estancia – hatalmas földbirtokot jelent, s maga a mű egy 5 jelenetből álló darabnak készült az argentin vidéki életről. Különböző okok miatt a balett előadás a mű megírása után 11 évvel később, 1952-ben valósult csak meg, de mint zenekari művet 1943-ban bemutatták, miután a szerző kihúzva pár táncot a műből elkészítette a szvit változatot. Így az este elhangzó darab 4 tételből áll, melyben hallunk lendületes, argentin népzenei motívumokkal átszőtt tánctételt, illetve érzelmes, lírai tételt is.

Honegger összesen három versenyművet írt, s ezek közül az egyik az 1929-ben írt Csellóversenye. Ez a mű a szerző életművében az egyik legvidámabb és legszórakoztatóbb darab, ennek ellenére eléggé mellőzött a koncerttermekben. A művet az átláthatóság, egyszerűség jellemzi jazz-es elemekkel kiegészítve, emellett érzékelhető a szerző Beethoven és Bach iránti tisztelete a formai eszközökben, a hagyományos struktúrában és a kontrapunkt alkalmazásával. A csellóversenyek általános problematikája a szólóhangszer és a zenekar egyensúlyának elérése. Honegger zseniálisan oldja meg ezt az egyensúlyt oly módon, hogy a két fél között inkább párbeszéd zajlik, nem vita, s nem birkózik meg nagyobb filozófiai kérdésekkel, ahogy a szerző más műveiben teszi. Mai hangversenyünkön a szólót a fiatal spanyol csellista, Luis Aracama Alonso játssza, aki a madridi Zsófia királyné Zeneakadémia neveltje, tudását rendszeresen fejleszti nagyszerű művészek – Gulyás Márta, Gautier Capuçon, Enrico Dindo – mesterkurzusain, de a magyar közönség a Müpa idei szimfonikus felfedezések sorozatában találkozhatott vele.

A hangversenyünk utolsó darabjával visszatérünk a spanyolos hangulathoz: Manuel de Falla, 20. századi spanyol zeneszerző balettművének, A háromszögletű kalapnak a hangversenyváltozatát hallgathatja meg a kedves közönség. A művet 1919-ben komponálta a szerző, s bár balettnek írta, előszeretettel alkalmazta az andalúz népi zene motívumait. A zenekari változat 1921-re készült el. A zenemű Pedro Antonio de Alarcón történetén alapszik, melyben a falu bírója megpróbálja elcsábítani a molnár hűséges feleségét.

Előadók

Luis Aracama Alonso – cselló
Vezényel: Thomas Kornél

műsor

Ginastera: Estancia – szvit
Honegger: Csellóverseny
Manuel de Falla: A háromszögletű kalap

2022-11-18 - 19:00
Klauzál Ház - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
BUDAFOKI HANGVERSENYESTÉK 22-23/2
Hozzáadás a naptárhoz