Leírás

Adventi hangversenyünk első felében Brahms első szimfóniáját hallhatják. A szerző életművében nagy küzdelem volt e zenemű létrejötte. A szimfónia írásának gondolata már hosszú ideje foglalkoztatta Brahmsot, első próbálkozását végül is zongoraversennyé dolgozta át (d-moll koncert). Végül is hosszú ideig, mintegy 20 évig várt első szimfóniája megírásával, mely eltér a hagyományos szimfóniák felépítésétől.

Az első tétel elé lassú bevezetést iktatott, melynek sejtelmesen komoly hangulatát, dallamvilágának kromatikáját a főtétel pregnáns ritmusvilága váltja fel. A második tételben megszólal barátja, a tragikusan elhunyt Schumannra álomszerű világa. A harmadik, hagyományosan scherzo tételben a népet népdal ringatózó, bölcsődalszerű hangja csendül fel, melyet a zárótétel lassú bevezetőjét követően a beethoveni hangot idéző diadalmas kóda zár le.

Ádventi koncertünk ünnepi hangulatát az előadás második felében felcsendülő Orbán György Rorate coeli című oratóriuma adja meg. Bár a mű az adventi zsoltár címét viseli, a szerző emellé a legszebb zsoltárokat válogatta össze, hogy egy monumentális, ám mégis ünnepélyes zeneműben forrassza őket egybe. A zsoltárszövegek a komponista nagyon eredeti zenei nyelvén kelnek életre, melyben jelen van a blues-os hangvétel komorsága és bensőségessége, a szerzőtől megszokott pimasz virtuozitás, és az oly jellegzetes pasztell, áttetsző szín. „Egyetlen pillanat sincs, amit ne éreznénk méltónak a szöveghez. Fel tud emelkedni e csodálatos költészet szintjére.”

Köszöntsék velünk az év vége legcsodálatosabb ünnepét, ezzel a bensőséges, áhítatos ünnephez igazán méltó, kortárs magyar zeneművel.

 

Minden kedves vendégünknek békés karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk.

műsor

Brahms: I. szimfónia

Orbán: Rorate coeli

előadók

Miksch Adrienn – Szoprán

Kálmán László – Tenor

Budapesti Akadémiai Kórustársaság

Vezényel: Werner Gábor

 

2011-12-16 - 19:00
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
BRAHMS/ORBÁN/WERNER
Hozzáadás a naptárhoz