Leírás

Mai esténk első műsorszáma Bernstein Chichester Psalms című oratóriuma. Ebben a kórusműben tetten érhető Berstein West Side Story című művének
pezsgő ritmikája, valamint a soha be nem fejezett művének, a The Skin of our Teeth-nek néhány dallama. A zenemű Bernstein két héber nyelvű művének egyike, melyet közvetlenül a szintén héber III. (Kaddish) szimfóniáját követően írt. A mű – rövidsége ellenére – minden előadót próbakő elé állít, pl. a tenor szólam számára írott rész a legnehezebbek közé számít. Nehézsége ellenére a művet gyakran játsszák anglikán templomokban.
Ezt követően Szentpáli Roland versenyművét hallhatják, melyben historikus hangszerek hallhatók evolúciós sorrendben modern zenekari kísérettel.
Olyan hangszerek szólalnak meg mint a szerpent, cimbasso, ophikleid és a saxkürt, amik nemhogy a zenekarban sem hallhatók, de múzeumokban is elvétve láthatók. A koncerten használt historikus hangszerek mindegyike eredeti, egyik sem kópia. Az előadás érdekessége, hogy valamennyi hangszert a szerző szólaltatja meg.
A hangverseny második részében felcsendülő Újvilág szimfóniát a szerző New York-i Filharmonikus Zenekar felkérésére írta. Zeneművében felcsendülnek az új világ különféle típusú zenéi, köztük az ősi amerikai és az afroamerikai zene elemei, amelyeket saját hazája zenei hagyományaival kever, ilyen módon teljesen új, sajátosan amerikai szimfonikus stílust teremtve.

műsor

Bernstein: Chichester Psalms
Szentpáli: Symphony Concertante
Dvořák: IX. (Újvilág) szimfónia

előadók

Szentpáli Roland – serpent, cimbasso, ophikleid, saxhorn

Budapesti Akadémiai Kórustársaság

Vezényel: Boris Brott

2017-02-25 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
BERNSTEIN/SZENTPÁLI/DVORÁK/BROTT
Hozzáadás a naptárhoz