Leírás

BDZ-NAP

 

11:00 Megérthető zene

A HŐS PORTRÉJA

Beethoven: 5. (Esz-dúr „Császár”) zongoraverseny 

Beethoven életművében a hős fogalma és jelleme kiemelkedő szerepet játszik, legyen szó akár Napóleonról, vagy Prométheuszról. Beethoven utolsó és talán legjelentősebb zongoraversenye az 5. Esz-dúr zongoraverseny, melyet a nyugati világban leginkább az „Emperor” (császár, uralkodó) melléknévvel illetnek, ami elsősorban a Beethoven által sokáig istenített Napóleon személyére utal. A mű monumentalitásával, a zongorista számára sokszor heroikus feladatot jelentő szólamával és persze Beethoven más hőshöz kapcsolódó műveinek Esz-dúr hangnemével része ennek a gondolatkörnek.

Farkas Gábor – zongora

Előad és vezényel: Hollerung Gábor


15:00 Családi koncert

IKERMESE – CSALÁDI HANGVERSENY

„…Tolvaj rohant az erdőn át, ahogy a lábai bírták, míg az orra egyszercsak egy szinte láthatatlan dórtkerítésbe fúródott. A kerítés túloldalán felvillant egy zöld szempár és Tolvaj farkasszemet nézett sajátmagával …”
A BDZ mese-koncert sorozatának legújabb darabja ismét egy jól ismert történetet dolgoz fel, BDZ módra – rengeteg zenével. Ha kíváncsiak vagytok a történet folytatására, várunk a BDZ napon!
Mese Mark Twain: A koldus és királyfi című regénye nyomán. Korngold, Verdi, John Williams és további zeneszerzők műveire.

A koncertet 5 éven felülieknek ajánljuk.

Szövegíró és mesélő: Turcsányi Ildikó
Vezényel: Guido Mancusi


16:30 Beszélgetés

TUTI TIPPEK A KÖZÖNSÉG ELVESZTÉSÉRE

Avagy hogyan csábítsunk vissza generációkat a hangversenytermekbe?

Hollerung Gáborral, a BDZ ügyvezető zeneigazgatójával, Szomolányi Janinával, a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep operatív igazgatójával és Batta Andrással, a Magyar Zene Háza ügyvezetőjével Seres Gerda, kulturális újságíró beszélget a komolyzenei közönség megtartásának, visszacsábításának műhelytitkairól, az újfajta koncertprogram összeállítás lehetőségeiről.

A kötetlen beszélgetés helyszíne a Zeneakadémia Átriumja a Solti terem szomszédságában.


17:30 A BDZ Kamaraműhely koncertje

ÍNYENC KAMARAZENEKARI KOSTOLÓ

Igazán különleges élményben lehet része annak, aki meghallgatja ezt a koncertet: A Budafoki Dohnányi Zenekar muzsikusaiból alakult BDZ Kamaraműhely koncertjét először hallhatják Budapesten. Az együttes művészeti vezetője és fő hangszerelője Szüts Apor, aki 2022 szeptembere óta állandó tagja a Budafoki Dohnányi Zenekarnak. Neve a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsorból csenghet ismerősen, melynek évekig zenei vezetője volt.

A hangversenyen az együttes betekintést enged a zenetörténet állócsillagainak kamarazenekari perspektívájába. A BDZ Kamaraműhely egyedi hangszerösszeállításának és hangszereléseinek köszönhetően egyszerre teremti meg a kamarazenélés bensőséges és intim hangulatvilágát, illetve a nagyzenekari hangzás színességét és grandiozitását. A BDZ Kamaraműhely műsorán éppen ezért a szólóhangszerre vagy kis formációra íródott kamaraművektől kezdve a nagyzenekari darabokon át a versenyművekig nagyon sokféle zenemű csendül fel rendkívül igényes és különleges hangszerösszeállításban, legyen szó barokk, romantikus, XX. századi, vagy éppen kortárs alkotásokról.


20:00 Esti nagykoncert – Dohnányi bérlet

ÜNNEP

Mai hangversenyünkön magunkat ünnepeljük, 30 évesek lettünk. Ünnepeljen velünk!

A mai este nyitánya két száz éve született ünnepi mű, Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya és Bartók Táncszvitje Budapest egyesítésének ötvenedik jubileuma alkalmából rendezett koncertre, a város vezetésének felkérésére készült.

A folytatásban egy virtuális szimfóniát hallgathatnak meg, amelynek négy tételét a zenetörténet különböző korszakaiból és szerzőitől válogattuk egymáshoz: az első tétel Beethoven III. Leonóra-nyitánya a hősiességet jeleníti meg. A második tétel Brahms III. szimfóniájának 3. tétele, a zenetörténet egyik legszebb és legnépszerűbb tétele,  melyből az érzelem és a szeretet árad. A harmadik tétel Guido Mancusi, zenekarunk első vendégkarmestere, és zeneszerző erre az alkalomra komponált Születésnapi scherzo-ja. Záró tételként John Williams Star Wars-hoz írt kísérőzenéjéből a Throne Room & End Title részeket hallgathatják meg, a magasztosság érzésével zárva ünnepi “szimfóniánkat”.

Dohnányi: Ünnepi nyitány
Bartók: Táncszvit
Beethoven: III. Leonóra-nyitány
Brahms: III. szimfónia – 3. tétel
Mancusi: Születésnapi scherzo
John Williams: Star Wars – The Throne Room and End Title

 

2023-09-24 - egész nap
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
BDZ-NAP 2023.
Hozzáadás a naptárhoz