Leírás

2022. szeptember 25., Zeneakadémia

Egy nap Hollerung Gáborral és a BDZ-vel

11:00 Megérthető zene

PÁRBESZÉD AZ ISTENEKKEL

Mozart: Jupiter szimfónia KV 551 

Mozart 1788-ban jegyezte be szimfóniáját a többé-kevésbé rendszeresen vezetett műjegyzékébe, Szimfónia zárófúgával elnevezéssel. A Jupiter melléknév először egy 1821-es koncertnaptárban jelenik meg írásban. Az elnevezés találó, mert joggal érezhetjük úgy, hogy Mozart ezzel a művével bebocsátást nyert az Olimposzra. A mű első tétele jellegzetes párbeszéd az istenekkel, egy kérlelhetetlen kijelentő mód és egy szívből jövő kérdéssor áll egymással szemben. Ez a kettősség szokatlan módon a második tételben is fellelhető. A harmadik tétel a zenetörténet egyik utolsó igazi menüettje. A negyedik tétel pedig egy rejtélyes témára épül, melynek oly sok előfordulása van a zenetörténetben, de Mozart névjegy-motívumának is nevezik. A tétel vége egy különleges zeneszerzői bravúr, ahol egy rövid fúga csendül fel, ám nem csak egyetlen témából, hanem a darabban megszólaló valamennyi zenei anyag egymásra torlasztásával.

Előad és vezényel: Hollerung Gábor


14:30 Családi koncert

PÉTER, PIROSKA MEG A FARKAS – CSALÁDI MESEJÁTÉK ZENEI ASSZOCIÁCIÓKKAL

Mese apának, anyának, nagyiéknak és főleg Neked arról, hogy ha a barátaink csak ránk számíthatnak, akkor igenis be merünk menni a sötét erdőbe és nem félünk a farkastól. Persze az sem árt, ha van egy legjobb barátunk és kicsit értünk az állatok nyelvén is.

Mindez rengeteg zenével Mozarttól John Williamsig!

A koncertet 5 éven felülieknek ajánljuk.

Szövegíró és mesélő: Turcsányi Ildikó
Vezényel: Hollerung Gábor


16:00 Műhelybeszélgetés – Solti terem

KI VISZI ÁT A MŰVÉSZETET…? – Összművészeti kerekasztalbeszélgetés zenéről, közönségről, jelenről, jövöről

A BDZ-NAP állandó eseménye egy-egy alkotói beszélgetés. Idei eseményünkön különböző művészeti ágak képviselői ülnek egy asztalhoz, hogy zenéről, közönségről, jelenről, jövőről beszélgessenek.

A program látogatása ingyenes.

A beszélgetést vezeti: Ókovács Szilveszter (a Magyar  Állami Operaház főigazgatója)
Résztvevők: Hollerung Gábor (a BDZ ügyvezető zeneigazgatója)
Juronics Tamás (a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője)
Bakos-Kiss Gábor (a Győri Nemzeti Színház igazgatója)

A PROGRAM LÁTOGATÁSA INGYENES

 


18:00 Nagyterem

 Zenei kalandozások a BDZ Big Banddel Klasszikusoktól a filmzenékig

A BDZ-NAP közönsége most hallhatja először a BDZ Big Bandet, amely egyedülálló módon a szimfonikus zenekar tagjaiból alakult, és rendszeres fellépője a BDZ-hez kapcsolódó rendezvényeknek, koncerteknek.
Mai műsorukkal az újraértelmezett, big band köntösbe bújtatott klasszikus dallamoktól és filmzenéktől a hagyományos big band zenéig hívnak minket közös kalandozásra. Ebben az izgalmas zenei utazásban két kiváló vendégművész, Polyák Lilla és Gájer Bálint kíséri el BDZ Big Bandet.

Előadók:

BDZ Big Band

Csatos Ferenc, Monoki Attila, Nagy Antal, Puskás Csaba – trombita
Sütő András, Pálinkás Péter, Gáspár Olivér, Hegyi Gábor – harsona
Szepesi Bence, Horváth Marcell, Ablonczy Keve, Nagy Viktor, Mester Dániel – klarinét, szaxofon
Lázár Gyula – bőgő
Nagy Zsolt – dob
Csikós József – zongora

Polyák Lilla, Gájer Bálint – ének


20:00 Esti nagykoncert – Nagyterem

ESTI VARÁZSLAT

Camille Saint-Saëns: Danse Macabre
Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínytevései
Paul Dukas: A bűvészinas
John Williams: Harry Potter – 2 részlet a szvitből

A BDZ-nap egy varázslatos esti programmal ér véget. A hangversenyre Guido Mancusi olyan műveket válogatott, melyek valamilyen módon kapcsolódnak a mágiához.
Saint-Saëns Danse macabre című műve egy igazi fekete misét idéz. Halljuk, amint éjfélt üt az óra, felbukkan a sátán, felhangolja hegedűjét, majd ördögi táncba kezd, mely egyre vérpezsdítőbb, egyre magával ragadóbb, és láthatóan még a kakaskukorékolásra sem akar véget érni. Végül a hajnal kivirradtával elcsendesül.

Till Eulenspiegel, a polgárpukkasztó csínytevő kalandjai elevenednek meg Strauss szimfonikus költeményében, mely bemutatja hősünk útját a kalandokon keresztül elfogásáig, majd az akasztófáig. A zene híven követi utolsó rándulásait, ám az ezt követő Till-motívum felcsendülése felteszi a kérdést: vajon tényleg sikeres volt az akasztás?

Dukas Goethe balladájára írt művében a kis bűvészinas – mestere távollétében – elvarázsolja a seprűt, hogy az engedelmes szolgaként elvégezze helyette a házimunkát. Ám a seprű önálló életre kel. Inasunk hiába próbálja megállítani varázslattal, erővel, végül kénytelen egy baltával darabokra törni. És ekkor a seprű darabjai egyesével életre kelnek, és járják tovább vad ámokfutásukat. A mester a legjobb pillanatban tér haza, és egy egyszerű varázsszóval véget vet a felfordulásnak.

Nincs varázslat Harry Potter nélkül. John Williams zenéje által megelevenedik előttünk a varázsvilág összes sejtelme, a varázslatos lények, a titokzatos múltbeli események. Egy olyan világ, amelybe mindannyian szeretnénk a mindennapok elől egy kicsit elmenekülni.

2022-09-25 - 11:00
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
BDZ-NAP 2022
Hozzáadás a naptárhoz