Leírás

Hangversenyünk első műsorszámaként Bach III. Brandenburgi concertója csendül fel, amely egy hat versenyművet tartalmazó koncertsorozat része. A szerző a műben három triócsoportot állít egymással szembe (3 hegedű, 3 brácsa és 3 cselló), melyeket egy continuo (nagybőgő és csembaló) egészít ki.

Madarász Iván Concerto FLA név alatt szereplő munkája tulajdonképpen fuvolaverseny, amely a szerző mesterségbeli jártasságról is tanúskodik.
Nem csupán zeneismeretéről, összhangzattani és hangszerelési ismereteiről, de hangszerismeretéről is. A fuvolára írt kortárs művek közül azzal mindenképpen kiemelkedik, hogy a szóló nagyon fuvolaszerű: sokat bíz a fuvolistára, azt a hatást kelti, hogy a szóló jelentős része improvizáció.

Dvorák szerenádja szerkezetében tudatosan a klaszszikus szerenádok korát, Haydnt és Mozartot idézi. Egy nyugodt, hangzásában kiteljesülő prelúdium után két tánctétel következik, majd egy keringő és egy scherzo. A szerenád csúcspontja a bensőséges, melankolikus hangvételű negyedik tétel természeti csodaként terül el előttünk. Az utolsó tétel egy zseniálisan összegyűjtött témacsokor, mely az előző tételek témáit idézi.

műsor

Bach: III. brandenburgi verseny
Madarász: Fuvolaverseny
Dvorák: Szerenád

előadók

Bálint János – fuvola
Hangversenymester: Berán Gábor

2016-04-22 - 19:00
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
BACH/MADARÁSZ/DVORÁK/BÁLINT/ BERÁN
Hozzáadás a naptárhoz