Leírás

Kedves Közönségünk!

A múlt héten bejelentett szigorítások okán a Zeneakadémia március 31-ig nem rendez koncerteket. Emiatt a március 14-ére tervezett Megérhető zene sorozatunk „A szimfonikus költemény születése” című hangversenyét nem tudjuk megtartani, online közvetíteni. A Zeneakadémia tájékoztatóját az elmaradt koncertekről ide kattintva olvashatja.

A koncert pótlásának lehetőségein még dolgozunk.

Az elmaradt hangversenyre szóló érvényes jegyének, bérlethányadának árát az alábbi űrlap kitöltésével igényelheti vissza.

Köszönjük türelmét és megértését!

——————————————————————————————————————————————————–

A Megérthető zene sorozatunk mai előadásán a szimfonikus költemény jellegzetességeivel foglalkozunk.

A szimfonikus költemény a 19. század második felének jellegzetes műfaja. Közvetlen előzményei közé tartoznak azok az operanyitányok (programnyitányok), amelyekben a nyitány maga már tartalmazza az opera legfontosabb zenei motívumait, karaktereit.

A szimfonikus költemény hátterében egyrészt mindig egy program rejlik, amelyet a szerző adott esetben utólag fogalmaz meg, másrészt felfedezhető benne a romanticizáló eszméket hirdető irodalom hatása, melynek általános érvényű gondolatai (élet-halál, elkárhozás-megdicsőülés) bőséges inspirációt adnak a zenei kifejezésre.

Mai előadásunkon megmutatunk egy jellegzetes programnyitányt, a Tannhäusert, amely magába sűríti az opera legfontosabb motívumait, majd a szimfonikus költemény műfajának egyik alapvetését, a Les Préludes-öt ismertetjük meg kedves közönségünkkel.

Előadók

Előad és vezényel: Hollerung Gábor

műsor

Wagner: Tannhäuser-nyitány

Liszt: Les Préludes

plakát

2021-03-14 - 11:00
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
ELMARAD – MEGÉRTHETŐ ZENE/4 – A SZIMFONIKUS KÖLTEMÉNY SZÜLETÉSE
Hozzáadás a naptárhoz