Leírás

Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét. Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze.

A kezdeményezéshez egy kifejezetten erre az alkalomra összeállított és rögzített online koncerttel csatlakozik a Budafoki Dohnányi Zenekar. A szórakoztatóan ismeretterjesztő, legendásan szuggesztív karmesteri magyarázatokkal kiegészített és átszőtt Megérthető zene sorozatukba ráadás koncertként felvett Bartók: A csodálatos mandarin – szvittel kívánnak emlékezni és tisztelegni Kocsis Zoltán előtt. Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar zeneigazgató karmestere Kocsis Zoltánhoz hasonlóan kiemelt figyelmet szentel Bartók  életművének.

Május 30-án, Kocsis Zoltán születésnapján Bartókkal várjuk tehát közönségünket a Megérthető zene koncerten. A Bartók által írt A csodálatos mandarin koncertszvitje szólal meg, amely a hajszával záródik. A mű a XX-XXI. század örök érvényű, ma is igen aktuális kérdéseit taglalja: Mi a civilizáció és mi a barbárság? Hogyan tudjuk a bűnt és a tisztaságot megkülönböztetni? Hogyan tudunk elevickélni a mindig is létező bűnök és a reményeink szerint szintén mindig létező tisztaság között?

Előadók

Budafoki Dohnányi Zenekar

Előad és vezényel: Hollerung Gábor

műsor

Bartók Béla: A csodálatos mandarin – szvit

plakát
2021-05-30 - 11:00
BDZ YouTube -
ONLINE: A MAGYAR KLASSZIKUS ZENE NAPJA – In memoriam Kocsis Zoltán – Hangverseny karmesteri magyarázattal
Hozzáadás a naptárhoz