Leírás

A Budafoki Dohnányi Zenekar ebben az évben ünnepli alapításának 20. évfordulóját. Az ünnepi hangversenyen igyekeztünk olyan művek közül válogatni, amelyek valamilyen módon kötődnek a zenekarhoz, illetve olyanokat, amelyekben az együttes más oldaláról is bemutatkozhat.

A hangverseny első felében olyan produkciókat hallgathatnak meg, amelyben a zenekar bemutatja mindazt az értéket, műhelymunkát és innovációt, amely az elmúlt 20 évben felhalmozódott az együttesben.

Gyöngyösi Levente, akivel szoros együttműködést alakítottunk ki, III. szimfóniája ott folytatódik, ahol az első befejeződött. A szimfónia azért kapta a Születés címet, mert megírását a nemrégiben született kislánya ihlette. A kompozíció – mint elmondta -, négytételes, mégsem egészen klasszikus felépítésű, mert a belső arányai különösek. Az első tétel, amely a fogantatásról szól és a nagy találkozás extatikus örömét sugározza, adja a mű egyik felét, a másik rész „a belül”, „a születés” és „a kívül” alcímet kaphatja. „Az újszülöttlét ábrázolásához, a ‘kívül’ tételhez, hogy új hangszínt találjak, a Mahlernél is érvényes eszközt alkalmaztam: énekelt vers szólal meg, József Attila Tedd a kezed című költeményére.”

Kodály Galántai táncok című kompozíciójának egy különleges előadását hallhatják ezen az estén. Vérbő verbunkos muzsikát hallhatnak, amit virtuóz zeneszerzői technika és széleskörű zenei műveltség birtokában emelt Kodály a magasrendű szimfonikus alkotások színvonalára. A nagyszabású táncköltemény ezer arcot villant fel, ezer színt, hangulatot, ízt kínál a hallgatónak, bemutatva a magyar népi mulatságok gazdagságát, vidámsággal váltakozó mélabúját. Ezen az estén a szerző szándékaihoz hűen a népdalok először népi zenekari hangszereléssel is megszólalnak, melyet a zenekar tagjaiból alakult népzenei együttes mutat be.

 

műsor

Wagner: Nürnbergi mesterdalnokok – nyitány

Gyöngyösi: III. szimfónia

***

Kodály: Galántai táncok

Respighi: Róma fenyői

előadók

Budapesti Akadémiai Kórustársaság

Vezényel: Hollerung Gábor

2013-04-08 - 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - 1095 Budapest, Komor M. u. 1.
A 20 éves Budafoki Dohnányi Zenekar jubileumi hangversenye
Hozzáadás a naptárhoz