Karmester és költő a rádióban

2021.március 31. 19:00 szerda  –  a BDZ YouTube csatornáján

 

 

Különleges alkotás Joseph Haydn szerzeménye, a Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán. Már komponálásának körülményei is jelentősen eltértek a megszokottól. A bibliai tárgyú zeneművet a cádizi érsek rendelte a nevezetes Santa Cueva barlangtemplomban zajló nagypénteki szertartásra. A megrendelő részletes leírást adott a templomról a helyszínt nem ismerő komponistának, és a ceremóniához fűzött egyéb kéréseivel pontosan meghatározta a mű főbb vázlatait.

A zenetörténet egyik legérdekesebb módon, 1787-ben keletkezett oratóriumát maga a szerző is egyik legsikerültebb alkotásának tekintette.

A premier sem volt szokványosnak mondható. Vizuális elemekkel, elsötétítéssel, a stilizált vihar okozta függönyszaggatással fokozták a zene és a tételekhez kapcsolt érseki elmélkedések összművészeti hatását.

A Budafoki Dohnányi Zenekar interpretációja is segítségül hívja a szavakat, képeket, hangulatokat. A zenekar által felkért ismert és elismert költő, gondolkodó, Lackfi János osztja meg a közönséggel a húsvéthoz és Haydn művéhez kapcsolódó gondolatait minden tétel elején, megteremtve ezzel annak lehetőségét, hogy a hallgató még közelebbről, még mélyebben találkozhasson a felcsendülő tétel zeneiségével.

Gerbei Anita a Magyar Katolikus Rádió Akvarell című műsorában kérdezte Lackfi Jánost és Werner Gábort a készülő produkció szépségeiről, nehézségeiről.

 

A koncert a Budafoki Dohnányi Zenekar Youtube csatornáján március 31-én, szerdán 19 órától tekinthető meg.

Forrás: Magyar Katolikus Rádió – https://www.katolikusradio.hu/
Akvarell – kulturális programjánló
2021.03.25. 9:04
Szerkesztő-műsorvezető: Nagy György András
Riporter: Gerbei Anita