Fussak? Inkább gyakorolok!

Danielle Akta alig 19 éves hölgy, és elmondhatja magáról, hogy világszerte számos nagy szimfonikus zenekar vendége volt szólócsellistaként, a világ legnevesebb koncerttermeiben léphetett fel, és zenei elismerések, versenydíjak birtokosa.

Szöveg: Ortutay Romola

Az izraeli csellóművésznő 2002-ben született zenészcsaládban. Zenei tanulmányait 4 éves korában kezdte, miután hallotta Jacqueline du Pré játékát egy felvételről. Szülei trombitán szerették volna taníttatni, de Danielle kitartó volt, és a cselló mellett köteleződött el. A Raanana Music Conservatory-ban kezdett csellózni tanulni, majd 2015-től a berlini Barenboim-Said Music Akademie hallgatója.

Tizenévesen már olyan neves zenekarok kísérték játékát, mint az Izraeli Filharmonikus Zenekar, vagy az Orosz Nemzeti Filharmonikusok, játszott a világhírű hegedűművésszel, a nem régiben a BDZ-vel a Müpában koncertező Vadim Repinnel, és turnézott az Amerika Egyestül Államokban a Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekarral. Fellépett a világ nagy koncerttermeiben, többek között a New york-i Carnegie Hallban, a moszkvai Tchaikovsky Concert Hallban, a londoni The Barbicanben, a New yorki Lincoln Centerben. Tehetségét különböző díjakkal ismerték el: 2016-ban a The Daily Gazette beválasztotta őt a 10 legjobb klasszikus zenei előadó közé. Tudását zenei versenyeken is megmutathatta: 2013-ban megnyerte az izraeli nemzeti csellóversenyt, 2014-ben a Párizsban rendezett FLAME nemzetközi versenyt, 2014-ben és 2015-ben az athéni Muse nemzetközi zenei versenyt. A kritikusok elismerő szavakkal nyilatkoznak tehetségéről. Korát meghazudtoló érzelmi érettségét, technikai virtuozitását, zenei érzékenységét, muzikalitását, meleg hangú játékát dicsérik.

Danielle a sikerek és elismerések ellenére azt nyilatkozta, hogy szeretné mélyíteni technikai és zenei tudását, és nem csak a koncertezésre akar fókuszálni.

És hogy hogy telik egy tizenéves csellista élete a gyakorláson és fellépéseken túl? Szeret tanulni, utazni, a barátaival lenni a szabad idejében, és futni a családjával, ha épp sportolni támad kedve.

 

VILÁGSAJTÓ KRITIKÁK

„Az est szólista vendége a 14 éves izraeli csellófenomén, Danielle Akta volt. Max Bruch Kol Nidrei op. 47 darabját játszotta. Micsoda tehetség! Nemcsak egy virtuóz technikai tudásával rendelkezik, hanem páratlan muzikalitással is; bármit is játszik, a legtökéletesebb, legmelegebb, legsimogatóbb énekhangokat csalogatja elő a hangszeréből. Nagyon tetszett a zenélés féktelen öröme, ami tisztán leolvasható volt Danielle arcáról. Csupa élvezet volt hallgatni őt.”

Review by Joseph So, Musical Toronto

 

Bruch Kol Nidrei darabja még gazdagabbá vált azáltal, hogy a zenekarhoz csatlakozott a 14 éves izraeli csellista, Danielle Akta. Pazarul szólt maga a zenekar is, de az igazi sztár Akta kisasszony volt. Az ember elvár egyfajta virtuozitást az olyan fiatal zenészektől, akik ilyen jelentős zenekarral turnéznak, de nem feltétlenül vár el olyan mélységet, amit Aktától kaptunk. Életkorát messze meghazudtoló élettapasztalatot árasztott játéka.

Review By OperaRamblings

 

A színpadra kijött egy 14 éves lány. Játékának érzelmi intenzitása szinte sokkolta közönségét. Néztem a négy másik csellistát a színpadon, ahogy figyelik őt. Kettő közülük legalább kétszer annyi idős volt, mint ő, mégis teljes figyelemüket Aktának szentelték. Érthető, hogy miért: egyszerűen egy másik szintre emelte a zenélést.

Review By Ron Reis, Buzz news Chicago

 

Az est legfőbb szóló darbja Csajkovszkij: Változatok egy rokokó témára című műve volt, mely sokszínűségével nagyszerű lehetőséget biztosít a szólistának arra, hogy művészete minden arcát megmutassa. A megdöbbentően fiatal Danielle Akta a korát meghazudtoló biztonsággal játszotta el a darabot és vezette végig közönségét a művön. Jobb karja olyan hajlékony, hogy lehetővé teszi a teljes mértékben kiegyenlített, ugyanakkor mérsékletes hangszínt, míg bal keze csodálatos intonációs alaposságról, pontosságról tanúskodik.

Review: DEON IRISH, At The City Hall, Cape Town, WeekendSpecial

 

A következő számot egy 13 éves cselló tehetség adta elő. Valójában olyan volt, mintha csellója és a zenekar beszélgetne egymással. És milyen bámulatos beszélgetés volt ez! Csodálatosan sokoldalú, technikailag pontos, bámulatosan muzikális, mindig könnyed, természetes előadót ismerhettünk meg.

BY GERALDINE FREEDMAN/For The Daily Gazette

 

Ez a tehetséges, többszörös versenygyőztes csellista nemcsak bámulatos technikával játszott a koncerten, hanem rendkívüli muzikalitással és érzékenységgel, ami ritka az ilyen fiatal zenészeknél. Jegyezzék meg a nevét, mert még sokat fognak hallani róla, akárcsak példaképéről, Jacqueline du Pre-ről, akit Danielle 4 évesen hallott lemezről. Ez az élmény indította el őt a csellózás útján.

By Marsha Wagner , Island Reporter

Forrás: Hangoló 2021. ősz – a BDZ időszaki programmagazinja