Éliás szerepében: Günter Haumer

Május 8-án Mendelssohn nagyszabású oratóriuma, az Éliás csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A címszerepet Günter Haumer énekli.

A nagyreményű osztrák baritonnak előadói sokoldalúsága szerzett nemzetközi hírnevet. Többek között Gustavo Dudamel, Christian Thielemann, Ivor Bolton, Jesús López-Cobos, Fabio Luisi, Andrés Orozco-Estrada, Philippe Herreweghe, Mirga Gražinytė-Tyla és Dan Ettinger vezényletével is énekelt már. A legfontosabb koncerttermek és fesztiválok színpadán lépett fel, így például a Wiener Musikverein, Wiener Konzerthaus, Auditorio Nacional de Madrid, Dresdner Philharmonie, Bayreuther Festspiele, Semperoper Dresden, Cité de la musique Paris, Tel Aviv Opera, Osterfestspiele Salzburg, Theater an der Wien, Wiener Festwochen, Jones Hall for the Performing Arts Texas, Utrecht Alte Musik Festival, Warschauer Philharmonie, Teatro Mayor de Bogotá, Styriarte Graz és a Fundación Juan March vendégeként.

Günter Haumer számos szerepet alakított, mint például Don Giovanni, Almaviva gróf a Figaro házasságában, Giorgio Germont a La Traviatában, a Cár a Cár és ácsban, Ping a Turandotban, Don Alfonso a Cosi fan tutte-ban, Malatesta a Don Pasquale-ban, Danilo a Víg özvegyben, Dr. Falke a Denevérben és Zebul a Jephthában. Haumer kiváló zeneértése miatt a kortárs zenei életben is keresett. Így például olyan ősbemutatókon is szerepelt, mint Gordon Kampe Immer noch Loge című műve a Bayreuther Festspiele-n vagy Christoph Ehrenfellner Judasában, illetve Christoph Schlingensief Mea culpa című művében Amfortasként – mindezen művekben a főszerepet játszotta. Ezeken túl pedig Friedrich Cerha, Luciano Berio, José-María Sánchez-Verdú, Detelf Glanert és Jonathan Harvey műveiben is hallhatta már a közönség.

Dolgozott többek között Rolando Villazón, Deborah Warner, Nikolaus Habjan, Christiane Lutz és Philipp Harnoncourt igazgatók keze alatt.

Günter Haumer 2012 óta tagja a bécsi Volksoper együttesének. Dalénekesként a műfaj egyik legjobb előadójaként ismert, gyakran Roger Vignoles, Julius Drake és James Baillieu kíséretében ad elő. Számos CD- és DVD-felvétele jelent már meg olyan kiadóknál, mint a Hyperion, cpo, Odradek Records, ORF Edition, s emellett sok TV- és rádiófelvétel is készült vele. Példaként említhetjük, hogy a Richard Strauss emlékév során részt vett a Hyperion Records London által kiadott teljes Strauss-dalgyűjtemény felvételén, Roger Vignoles kíséretében.

A ma bariton hangú énekesként ismert Haumer először a bécsi Musikhochschule klarinét és zongora szakán végezte zenei tanulmányait. Később éneket tanult a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen és a londoni Royal College of Music-on.  Énekesi tevékenysége mellett Günter Haumer éneket tanít a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen.

Forrás: https://ghaumer.info