ARIA HOTEL

Vattacukortól a zenei macaronig

 

Ön szeret finomakat enni? Szereti, ha közben kellemes zene szól? Szívesen kóstol egyedi, ínyenc desszerteket? Esetleg régóta keres a nyüzsgő belvárosban fellelhető reggeliző, netán koktélozó helyet? Jó hírünk van! Együttműködő partnerünk, az Aria Hotel Budapest és az annak üzemeltetésében működő Café Liszt kitüntetett figyelemmel – és jelentős kedvezményekkel! – várja a BDZ-koncertlátogatókat.

Szöveg: Czingráber Eszter

Tolnai Máté az Aria Hotel Budapest értékesítési igazgatója. Saját szavaival élve még akkor jött a szállodába dolgozni, amikor malteres vödrök jelezték a jövőbeni falak helyét.

Hány éve dolgozol az Aria Hotelben?

2015 elején jöttem, még nyitás előtt. Azaz több mint hét éve már.

Kezdettől fogva az értékesítéssel foglalkozol?

Igen, erre a munkakörre vett fel a tulajdonos.

Honnan érkeztél?

Már gyerekkoromban majd gimnazistaként is a vendéglátás, a szállodai szolgáltatás felé leselkedtem. Mindig is vonzott, hogy másnak jobbá tehessem az időtöltését, emelhessem az elégedettségi szintjét. Ez eleinte a vattacukorárus korszakomban éleződött ki, amikor a szemközti árushoz képest direkt több cukrot tettem a gépbe, emelve ezzel az általam nyújtott szolgáltatás minőségét. Így aztán egy idő után már csak nálam kígyóztak a sorok… Felnőttként pedig gyorsan megtaláltam a szállodaipart, ebben dolgoztam már évek óta korábban is, nagy és még nagyobb nemzetközi szállodaláncokban. Bár mindig is érdekelt és vonzott a nemzetköziség, amikor találkoztam az Aria Hotel kínálta lehetőséggel, egyetlen percig sem haboztam! Bár van még öt másik szállodánk világszerte, valójában nem nevezhető hálózatnak, a szó multinacionális értelmében semmiképp. A budapesti hotel egy kis, mindössze 49 szobás butique hotel. Amikor a tulajdonos elmondta, mit szeretne, milyen családias hangulatot, összetartó csapatot, és mindezt mindenekelőtt a már betért vendégek maximális kiszolgálását szem előtt tartva, beleszerettem a lehetőségbe. És ez a szerelem azóta is tart.

Ha jól érzékelem – hisz a zenei igazgatóval, Magyar Kornéllal korábban már beszélgettünk a Hangoló hasábjain -, nem vagy egyedül ezzel az elkötelezett lelkesedéseddel.

Valóban nem. Igazi csapat alakult itt minálunk. Nagyon jó példa erre a covid-időszak. Természetesen mi is bezártunk, nem fogadtunk vendégeket. De a korábbi személyzet nagy része átvészelte ezt az időszakot, nem mentünk el máshova, mást dolgozni, inkább beosztottuk magunkat, ki mikor őrzi az üres hotelt. A fiúk kapták az éjszakákat, a hölgyek a nappalokat.

Nagy közös bulikat tartottatok?

Nem, egyesével töltöttünk itt 10-12 órákat, az üres házban, hetente kétszer-háromszor. Hisz bizonyos rendszerek nem álltak le, azokat felügyelni kellett.

Nade szerencsésen véget ért ez az időszak. Most mennyi időt töltesz a szállodában?

Átalában reggel 9.00 körül érkezem, és itt vagyok, ameddig kell. Sokszor már épp mennék este 6-7 óra felé, amikor esetleg egy kolléga előáll valamilyen megbeszélendő, megoldandó üggyel. Ilyenkor nem kérdés, hogy maradok.

Hát azért ez nem egy családbarát időbeosztás…

Nem az, valóban. De szerencsére a párom elfogadta, hogy ez a munka életemnek igen fontos részét képezi. Aztán ha családot alapítunk, talán ez is változni fog picit.

A covid után hogy alakult itt az élet?

Sokat gondolkodtunk a nyugisabb időszak alatt, hogyan kezdjük újra. Végül arra jutottunk, hogy a földszinti éttermünket, a Liszt Éttermet hangoljuk újra elsősorban. A korábban hangsúlyozott monarchiabeli fine dining kínálatból jelentősen elmozdultunk és immár Café Liszt néven, júniusban újranyitottuk az éttermet, bevezetve mindazt az újítást, amit időközben kitaláltunk.

Mire számítson, aki betér a Café Lisztbe?

Alapvetően egy kicsit vagányabb, kötetlenebb világot alakítottunk ki, mint korábban, mind designban, mind kínálatban. Kiemelkedő újításunk, hogy már reggel 7.00 órától nyitva vagyunk reggeli, majd később bisztró kínálattal. Ez azt jelenti, hogy a korán kelők is találhatnak maguknak minőségi reggeliző helyet a belvárosban, itt a Bazilika tőszomszédságában. És aztán éjfélig nyitva is tartunk, ebédet, majd a zene által inspirált koktélokat is kínálva. Ráadásul elvitelre is berendezkedtünk, igazán hangulatos zenei karikatúrás poharakban lehet a legfinomabb kávékkal távozni, például.

Központi szerepet kapott a kávé?

A kávéra is kiemelt figyelmet fordítottunk, igen, mind a használt gépek, mind a képzett baristák szempontjából, de azért elsősorban a macaront kell megemlítenem.

Ezt hogy érted?

A világra szóló újításunk az Aria Macaron Collection by Chez Dodo. Mivel mi magunk szívesen ugrottunk át mindig a közeli Chez Dodo kávézóba macaronozni, arra gondoltunk, gyümölcsöző együttműködést alakíthatnánk ki céges szinten is. És láss csodát, nyitottak voltak a közös gondolkodásra. Ennek eredményeképpen nem csak az általuk készített, mennyei ízű macaronokat lehet nálunk is megvenni, hanem a kifejezetten a mi számunkra, a négy zenei épületszárnyunk által ihletett, saját, csak nálunk kapható macaronokat is.

Miféle kreálmányok ezek?

Szalai Dóra, a Chez Dodo alapítója olyan ízvilágokat álmodott meg, amelyek amellett, hogy rendkívül finomak, képesek zenei hangulatokat is felidézni. Klasszikus zenei épületszárnyunkhoz illeszkedik a Mozart macaron étcsokoládés, krémes, mandulás ízekkel, egy kis karamellizált, roppanós pisztáciával megbolondítva. A Bellini pezsgőkoktél ihlette az Opera szárnyunkhoz kapcsolódó Maria Callas maracont, a maga pezsgős-barackos ízével, fehércsokoládés robbanós cukorkával. A Jazz szárnyra rímelő macaron B.B. Kingről kapta a nevét, a testes-füstös konyakba áztatott aranymazsola és a fehér csokoládé harmóniájával. A pop zenei, Amy Winehouse-ról elnevezett macaron pedig citrusos-mandulás, a művésznőre jellemző kettősséget magán viselő sütemény lett.

Már az összefoglalótól is összefut az ember szájában a nyál… Gondolom, ti is állandóan „kóstolgattok”…

Hát nehéz megállni, de természetesen meghagyjuk vendégeinknek. Viszonylag tömény édességekről van szó, ezért túl sokat nem is lehet belőlük egyszerre fogyasztani.

A korai reggeli, a bisztró ételek, az ínyenc kávék, a finoman jelenlévő magyaros kínálat (például gombapaprikás), a nyüzsgő belvárosban kialakított megpihenés és az elvitel lehetőségén kívül mit kínál még a Café Liszt?

Kiemelném még a már említett koktéljaink. Külön koktélmenedzserünk van, aki az ételekkel, a hangulatokkal, a macaronokkal összhangban, de alapvetően mindig valamiféle ihletéssel alakítja ki egyedi koktéljainkat. Esetünkben a zene áll az inspiráció központjában. És még egy érdekességet meg kell említenem. Bizonyos estéken DJ-háttérzene teszi még teljesebbé a hangulatot. Külön említendő Myra Monoka neve, aki a zene-keverés mellett különleges énekhangjával is hozzájárul a Café Liszt hangulatának teljességéhez.

Az Aria Hotel egy zenei hotel. Ti, dolgozók is kötődtök a zenéhez?

Jómagam négy évig csellóztam gyerekkoromban, de nem találtuk meg egymást a hangszerrel. Jó ideje vonz viszont a zongora, kokettálok a gondolattal, hogy esetleg így, felnőtt fejjel is  belevetem magam a zongoratanulásba. De addig is, szívesen megyek BDZ-koncertekre, hiszen ott is hasonló teljesség-élményt találok, mint ami a mi hitvallásunk vendégeink felé.

Beszélgetésünk macaron-kóstolgatással és a BDZ és az Aria Hotel, illetve a hotel üzemeltetésében működő Café Liszt találkozási pontjainak összefoglalásával ér véget. Örülnek a zeneszerető vendégeknek! Így abban maradtunk, minden BDZ-koncertjeggyel érkezőnek 15% kedvezményt adnak a Café Liszt éttermi fogyasztásából, illetve az Aria Hotel wellness és spa, valamint szépség szolgáltatásaiból. A macaronokat pedig minden bizonnyal végigkóstolhatják 2023. évi Aranybálunk vendégei. Hölgyeim, Uraim, koncertre és kényeztetődésre fel!

 Aria Hotel Budapest és Liszt Café KEDVEZMÉNYEK

BDZ koncertlátogatók részére – BDZ jeggyel

Érdemes előre megvásárolni jegyét, vagy koncert után megőriznie azt. Hiszen a 2022-23-as évadra szóló jegy felmutatásával a következő kedvezményekben részesülhet. (Egy jegyre egy alkalommal jár egy féle kedvezmény.)

  • Az Aria Hotel üzemeltetésében működő Liszt Caféban 15% kedvezmény
  • Az Aria Hotel wellness, spa és szépség-szolgáltatásaiból 15% kedvezmény

BDZ Pártolói Klub tagjai részére – klubtagsági kártyával

A BDZ Pártolói Klub a zenekar különböző tevékenységeinek támogatására jött létre. Bárki tagja lehet, a saját maga által választott anyagi támogatási szinten. Tagjaink sokféle kedvezményben és exkluzív szolgáltatásban részesülnek. (részletek: bdz.hu/partoloiklub) Az Aria Hotel – támogatási szinttől függően – a következő kedvezményeket ajánlotta fel:

  • Az Aria Hotel üzemeltetésében működő Liszt Caféban akár 30% kedvezmény
  • Az Aria Hotelben reggeli + wellness belépő csomag akár 30% kedvezménnyel
  • Az Aria Hotelben test- és arckezelések akár 30% kedvezménnyel

További részletek a hotellel kapcsolatban:  www.ariahotelbudapest.com