Introduction

A mai este nyitószáma Weiner népszerű, magyaros hangú kompozíciója a szerző első művei közül való. A klasszikus formák kiváló ismerője, a későbbi évtizedek legendás hírű tanítómestere, a hangszeres szólisták és kamarazene együttesek nemzetközi hírű professzora zenekari műveiben virtuóz módon alkalmazta a verbunkoszene, a “jó, alapos csárdás” magyaros fordulatait.

Zenekarunk 20 éves jubileuma alkalmából kiváló klarinét szólamvezetőnk, Szepesi Bence mutatkozik be Ante Grgin klarinétversenyében. A szerb zeneszerző és klarinétművész sziporkázó virtuozitású versenyműve igazi kikapcsolódást nyújt a koncertlátogatóknak.

A hangverseny második felében César Franck d-moll szimfóniáját hallhatják. Franck élete utolsó éveiben (1886-88-ban) írta egyetlen szimfóniáját. Ez a mű – bár szerzője egész életén át a hagyományok őrzőjének bizonyult – nem a klasszikus négytételes formát, hanem Liszt szimfonikus költeményeinek formavilágát tekintette mintaképnek. Három, meglehetősen lazán formált tételét tematikus rokonság kapcsolja össze. Az első tétel – ugyancsak Liszt nyomdokain haladva – igen érdekesen mutatja be ugyanannak a zenei gondolatnak többféle megjelenési formáját. A második tétel a szimfóniák hagyományos scherzóját és lassú tételét egyesíti. A hangulatos darabot szép hangszerszólók jellemzik. A finálé az előző két tétel zenei anyagát dolgozza fel mozgalmasan, színesen és hatásosan.

műsor

Weiner Leó: Szerenád

Ante Grgin: Versenymű klarinétra és zenekarra

César Franck: d-moll szimfónia

előadók

Szepesi Bence – klarinét

Vezényel: Roberto Paternostro

2012-11-16 - 19:30
MOM Kulturális Központ - 1124 Budapest, Csörsz u. 18.
WERNER/GRGIN/FRANCK
Add to the calendar