Introduction

A huszonnégy esztendős Balázs János rendkívüli tehetségű zongoraművész. Különleges képességeit versenyeredményei is mutatják, amelyek között megtalálható mindössze tizenhat éves korából a pécsi Liszt-verseny első díja, továbbá az egyesült államokbeli Aspenben megrendezett rangos nemzetközi zongoraverseny első díja és a magyarországi Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny harmadik helyezése. A Junior Prima-díjas művész 2010-ben – egyedülálló magyarországi turné keretében – tizenhat hangversenyen eljátszotta Chopin összes zongoraművét, beleértve a két zongoraversenyt is.

Balázs Jánoshoz a romantikus zongorairodalom virtuóz és lírai alkotásai állnak igazán közel; lenyűgöző technikájára Rachmaninov ritkán játszott III. zongoraversenyében is nagy szükség lesz. Hollerung Gábor nem véletlenül választotta vendégművésznek, hiszen a Budafoki Dohnányi Zenekar gyakran dolgozik fiatalokkal, s maga is csupa fiatalból álló együttes. A dirigens a zene közvetlenségét, testközelségét hirdeti, mondván, az előadók eltávolítják a zenétől a közönségüket azzal, hogy művészetüket misztifikálják, megértethetetlennek, különlegesnek állítják be, és azt sugallják, hogy komolyzenét csak „lábujjhegyen”, lélegzetvisszafojtva szabad hallgatni. A Hollerung Gábor irányította koncerteken a muzsika közvetlen, érzékekre ható ereje nyilvánul meg, s ez a hatás a vérbő romantikus alkotások esetében egészen rendkívülinek ígérkezik.

A koncertet 18.30 órai kezdettel Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Rendező: Művészetek Palotája

 

műsor

Rachmaninov: III. (d-moll) zongoraverseny

Rimszkij-Korszakov: Seherezádé

előadók

Balázs János – zongora

Vezényel: Hollerung Gábor 

2012-10-05 - 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem - 1095 Budapest, Komor M. u. 1.
SZIMFONIKUS FELFEDEZÉSEK – OROSZ SZÁZADFORDULÓ
Add to the calendar