Introduction

A nagy Októberi szocialista Forradalom 37. évfordulója alkalmából ünnepi koncertet adtak a Bolsojteatr-ban, 1954-ben. A színház vezetőjének pár nappal a koncert előtt ütött szöget a fejében, hogy nincsen egy valamire való, új zenemű, amit bemutathatnának, ezért fordult sosztakovicshoz, aki pár nap alatt vetette papírra a zeneművet. tempójában és témájában glinka Ruszlán és Ludmilla nyitányát vette alapul, az életörömöt sugárzó, rézfúvósokkal „megspékelt” nyitány valóban igazi ünnepi hangulatot áraszt. Olyannyira, hogy az 1980-as Olimpiát és a 2009-es Nobel-díj ünnepséget is ezzel a zeneművel nyitották meg.
A nyitányt követően sosztakovics I. hegedűversenyét hallhatják Kelemen Barnabás közreműködésével. A szerző a kompozíciót David Ojsztrahnak ajánlotta. Bár a zeneművet már 1948-ban fejezte be a zeneszerző, de az akkori kedvezőtlen művészetpolitikai klíma miatt gondolni sem mert a bemutatásra. A darab így csak két évvelsztálin halála után, 1955-ben jelenhetett meg, az enyhülés levegőjét kihasználva, a tizedik szimfónia szomszédságában.
A versenymű tanulmányozása és bemutatása után maga Ojsztrah ragadott tollat, hogy a darabbal kapcsolatos meglátásait megossza a szovjetszkaja Muzika olvasóival. ebben így fogalmaz: „a mű kivételesen érdekes és vonzó feladat elé állítja az előadóművészt […] igen tartalmas szerep ez, amely tág lehetőséget tár fel nemcsak a hegedűművész virtuozitásának bizonyítására, hanem mindenekelőtt a mély érzések, gondolatok és hangulatok kifejezésére is”. Ojsztrah a hangszertechnikai követelményeken túl egyszerre szembesül a mű magával ragadó voltával mind emocionális, mentális és spirituális téren, többször megjegyzi, mennyire megkapta őt a darab, mennyire a hatása alá került.
A hangverseny msáodik részében Mozart Davidde penitente (Bűnbánó Dávid) című zeneművét hallhatják. A bécsi zenész özvegyek és árvák egyesülete 1785-ben kérte Mozartot, hogy írjon zeneművet a jótékonysági koncertjükre. Mozart – egyrészt idő hiányában, másrészt pedig, hogy művét Bécsben is bemutathassa – a salzburgban 1783-ban bemutatott (máig is befejezetlen) c-moll mise Kyrie és Gloria tételét vette alapul, ezt pedig egy szoprán és tenor áriával egészítette ki. Így született meg ez a zenemű, melyet viszonylag ritkán hallhatnak magyarországi koncerttermekben.

műsor

Sosztakovics: Ünnepi nyitány
Sosztakovics: I. hegedűverseny
Mozart: Davidde penitente K 469

előadók

Kelemen Barnabás – hegedű
Budapesti Akadémiai Kórustársaság
Vezényel: Hollerung Gábor

2016-03-05 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
SOSZTAKOVICS/MOZART/KELEMEN/ HOLLERUNG
Add to the calendar