Introduction

Mai hangversenyünket Rimskij-Korszakov Nagy orosz húsvét című művének nyitányával kezdjük, amely az 1887-88-as esztendők diadalmas termésének harmadik darabja. A bemutatót maga a szerző vezényelte 1888-ban. A nyitány zenei anyagát az Obichod orthodox népének-gyűjteményből vette.
Önéletrajzi írásában a zeneszerző így jellemzi e darabját: „…átmenet Nagyszombat borongós, sejtelmes estjéből Húsvétvasárnap reggelének féktelen ujjongásába.”
A nyitányt követően Pánczél tamás, aki egyébként zenekarunk hegedű szólamát erősíti, zongoraversenye csendül fel. A mai estén Balog József szólaltatja meg a zongora szólamot. A szerző így jellemezte művét: „Szerettem volna egy nagyszabású, a klaszszikus zongoraversenyek minden erényével felvértezett, ugyanakkor a saját zenei nyelvemen megszólaló darabot írni.
Számomra fontosak : a harmóniákban gondolkodás – mivel úgy vélem ez a mindenkori közönség számára a befogadhatóság egyik sarokköve – másfelől a dramaturgiai kicsiszoltság. A három tételes, meglehetősen nehéz zongoraszólóval rendelkező műben ezeket próbálom nyújtani.”
A hangverseny második részében Dvorák VII. szimfóniája csendül fel. zenekari hangzásából a komponista száműzött minden öncélú fényt és színt, valósággal aszkétikusan fegyelmezett muzsikát írt. A zárótételben a komponista végül szabadjára engedi sodró temperamentumát és izzó hangszín-fantáziáját.

műsor

Rimszkij-Korszakov: Nagy orosz húsvét – nyitány
Pánczél: Zongoraverseny
Dvorák: VII. szimfónia

előadók

Balog József – zongora

Vezényel: Yeruham Sharovsky

2017-11-17 - 19:00
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ - Budapest, Nagytétényi út 31-33, 1222
RIMSZKIJ-KORSZAKOV/PÁNCZÉL/ DVORÁK/ BALOG/SHAROVSKY
Add to the calendar