Introduction

A mai este egy túra a Mount Everest-re! Ha nem is mindenkinek, de a Rachmaninov zongoraversenyt előadó Balog József számára biztosan, hiszen ebben a műben a zeneirodalom egyik legrettegettebb, legigényesebb versenyművét köszönthetjük, nemcsak a zongoraszólam elképesztő technikai követelményei, hanem a gazdag zenei szövet ritmikai bonyolultsága, s a szólista és a zenekar együttjátszásának nehézsége miatt is. Ezt a tényt igazolja, hogy Josef Hoffmann a kor akkori egyik legnagyobb zongoristája sohasem játszotta el a művet, bár Rachmaninov neki ajánlotta.

Rachmaninov első amerikai hangversenykörútjára komponálta harmadik zongoraversenyét. A legendák szerint a szerző a hajón fejezte be művét, ahol – zongora nem lévén – papírból kirakott billentyűkön memorizálta a szólamát. A mű bemutatója november 28-án hangzott el New Yorkban, majd Rachmaninov 1910 januárjában újra eljátszotta, ezúttal Gustav Mahler vezényletével – aminek hatására az addig rivalizáló két zenésóriás szoros barátságot kötött.

Dohnányi első szimfóniája a késő romantikus stílus egyik legjelentősebb alkotása, az öt tételes szimfónia mind előadóapparátusában, mint pedig zenei tartalmában a legnagyobb Mahler szimfóniákkal vetekszik. A Dohnányira jellemző pazar hangszereléssel, a súlyos mondanivalóból is árad a szerző mesterségbeli tudása, és egyfajta könnyedség.

műsor

Rachmaninov: III. zongoraverseny

Dohnányi: I. szimfónia

előadók

Balog József – zongora
Vezényel: Hollerung Gábor

2015-12-12 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
RACHMANINOV/DOHNÁNYI/BALOG/ HOLLERUNG
Add to the calendar