Introduction

Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművészt igazán nem kell már bemutatni senkinek. A mosolygószemű muzsikus visszatérő vendége a Dohnányi Zenekar hangversenyeinek, februárban a  Zeneakadémián örvendezteti meg a közönséget két zongoraverseny alkalmával.
Mozart KV 466-os d-moll zongoraversenye 1785- ben, számos vidám, szórakoztató hangvételű dúr zongoraverseny után született, szinte megrettentve ezzel a végzet-atmoszférával a hallgatóságot és a kortársakat. Nem lehet azon csodálkozni, hogy Beethovennek pont ez tetszett, saját kadenciáival játszotta is nyilvánosság előtt. Az egyesek szerint Sztálin kedvenc zeneműve a maga d-moll  hangnemével a végzet terhét hordozza valamennyi tételében, csak úgy, mint a Don Giovanni vagy éppen a Requiem. A középső lassú rész a szerző egyik legpoétikusabb románc-zenéje, ám mielőtt a hallgató túlságosan belerévedne a mélabús ábrándozásba, a tétel közepén vad látomással ijesztenek rajta egyet. A befejező tétel szintén komor alaphangulatú, de a végén a jó (hallgató) elnyeri méltó jutalmát és dúrba fordult vidám érzésekkel mehet a szünetre.
A koncert második felében ugyancsak zongoraversenyt hallhatunk, ezúttal Brahms tollából. Ez a mű a szerző első zenekarra szánt kompozíciója és sajnálatos módon nem hozott számára sikert. Először. Másodszor sem. A hanoveri premiert a közönség hidegen fogadta. Az öt nappal később sorra kerülő lipcsei előadáson ugyan akadt néhány bátortalan hallgató, akik tapsoltak, de a sziszegő közönség hamar jobb belátásra bírta őket. Azonban a tavasz meghozta számára a várva várt fogadtatást, a harmadik, márciusi előadás nagy tapsot és szép kritikát kapott. Ahogy a remélt siker, úgy a mű is nehézkesen született. Először két zongorás szonátának indult, majd négy tételes szimfóniává alakult a készítés folyamata során, mire a végén elnyerte a végső, három tételes zongoraverseny-formát, melynek első tétele barátja és mentora Robert Schumann öngyilkossági kísérlete után születik. A hangneme, mint a szünet előtti Mozart kompozíciónak is, komor és baljós d-moll.

műsor

Mozart: d-moll zongoraverseny KV 466
Brahms: d-moll zongoraverseny op.15

előadók

Hegedűs Endre – zongora
Vezényel: Hollerung Gábor

2015-02-26 - 19:30
Zeneakadémia - Budapest, Liszt Ferenc tér 8, 1061
HEGEDŰS ENDRE ZONGORAESTJE
Add to the calendar